Dacă ai un bebeluș de doar câteva luni și te întristează puțin gândul că ești „consemnată” pe perioada verii, află că ai la dispoziție alternative care să te facă să te bucuri de sezonul cald.
Înainte de a-ți spune cum să îți petreci vara ca proaspătă mămică, nu uita, indiferent de activitățile pe care le vei alege, că, deși perioada de gestație s-a încheiat, copilul încă depinde de tine și este în plin proces de dezvoltare. Și acest proces va dura câțiva ani. Corpul micuțului tău nu este încă dezvoltat complet, nici sistemul imunitar. Prin urmare, trebuie să iei câteva măsuri de precauție:
- Evită să expui copilul la soare pentru perioade lungi și mai ales în orele „fierbinți” ale zilei. Micuțul tău are o piele foarte fragilă și riscul arsurilor este destul de mare, în special pentru că până la vârsta de 6 luni nu sunt indicate produsele cu factor de protecție solară.
- Hidratarea bebelușului este extrem de importantă. Corpul folosește o parte din apă pentru a-și regla temperatura, deci copilul trebuie să bea mai mult lapte, matern sau formulă, pentru a nu se deshidrata.
- Evită să mergi cu nou-născutul la plajă înainte de vârsta de 6 luni. Cel puțin.
- Nu-i pune prea multe straturi de haine; va transpira prea mult, iar pielea i se va irita.
- Protejează-l de țânțari și alte insecte.
Acum că ți-am spus la ce trebuie să fiți atenți în sezonul cald, să trecem la ce puteți face pentru voi, părinții.
1. Joacă-te cu copilul. Bebelușul tău este în acel stadiu al vieții în care își dezvoltă simțurile. Pentru a-l ajuta în acest proces, nu este nimic mai bun decât să stai cu el și să vă jucați. Mai mult tu, ca părinte, dar pentru el contează enorm pentru că va învăța multe și, cel mai important, veți lucra la relația voastră. Nu vă puteți juca de-adevăratelea, evident, însă există jocuri cu ochii, cu gesturile sau cu mâinile din care ei vor învăța să își coordoneze mișcările și să își concentreze privirea pe ceea ce vede.
2. Vorbește-i cu dragoste în timp ce îl mângâi și îl alinți, iar el va învăța să îți recunoască vocea.
3. Stați împreună într-un loc răcoros, dar nu rece; bebelușii sunt foarte sensibili la schimbările de temperatură.
4. Învață-l să își cunoască propriul corp. În primele luni de viață bebelușii nu știu ce sunt părțile corpului său și nici cum să le folosească, deși instinctul le spune cam la ce servesc (reflexul de a păși, de exemplu). Zilele fierbinți de vară pe care le petreceți în casă sau în locuri umbroase și răcoroase sunt perfecte pentru a-l încuraja să atingă și să apuce lucruri sau pentru a-l învăța să își miște capul în diferite direcții. După vârsta de 2 luni copilul devine ceva mai sociabil și va interacționa cu tine și cu mediul din jurul său.
5. Plimbați-vă cu copilul. Chiar dacă nu puteți pleca în vacanțele cu care erați obișnuiți acum că aveți un bebe mic acasă, nu însemană că nu puteți petrece timp de calitate. Dacă iarna frigul vă va ține multe zile la rând în casă, vara e anotimpul perfect pentru plimbări în aer liber. Poți scoate copilul afară chiar dacă are doar câteva zile, cu condiția să nu vă plimbați când este soare puternic, când este caniculă sau vânt. Puteți ieși la plimbare dimineața sau seara, când temperaturile sunt mai plăcute; aerul curat îl va ajuta pe cel mic să se relaxeze.
6. Fă-ți timp pentru tine. Nou-născutul doarme foarte mult, așa că poți profita de momentele de liniște pentru a te răsfăța. Puteți lăsa micuțul cu bunica, o mătușă sau o prietenă pentru o oră sau două, cât ieșiți împreună la o plimbare sau cât dați o fugă la o piscină din apropiere. Seara, când bebe e deja la nani, puteți petrece câteva clipe de liniște pe balcon, cu sau fără companie, cu un ceai, o înghețată sau o carte.