Nasul înfundat la copii poate fi o problemă foarte mare, mai ales atunci când e vorba de un bebeluș. Micuțului îi va fi dificil să respire și drept urmare, să doarmă și chiar să mănânce, așa că ne-am gândit că ai avea nevoie de câteva sfaturi despre cum să-i desfunzi nasul celui mic, de la Dr. Mariana Ceapă, medic primar ORL la clinica Medis:

Atunci când e vorba de un nou-născut sau de un copil de vârstă mică, care încă nu știe să-și sufle nasul, mămicile sunt sfătuite să procedeze în felul următor:

– Se înmoaie secrețiile cu ser fiziologic sau spray cu soluție salină;
– Se aspiră secrețiile (pară de cauciuc);
– Dacă nu au fost eliminate, secrețiile pot fi înghițite – nu vă speriați, este normal;
– Se menține nasul desfundat cu ajutorul picăturilor (doar pentru bebelușii mai mari de 7 luni);
– Soluții utile pentru nas înfundat: aerosoli și inhalații.

Atenție, astfel se procedează atunci când copilul nu are alte simptome decât năsucul înfundat și suntem sigure că nu e vorba de o răceală, ci doar de prezența secrețiilor. Aceste secreții apar pentru că fosele nazale ale micuților sunt mici și înguste pe interior și astfel, aerul pătrunde prin nări, dar nu destul cât mucoasa să rămână uscată, ceea ce va însemna că, în mod natural, se vor produce mai multe secreții.

Serul fiziologic - în ajutorul mămicilor
E important ca fiecare mămică să aibă grijă să se aprovizioneze cu suficient ser fiziologic, care poate fi instilat (se pun picături) în cantitate necesară, ori de câte ori este nevoie, întrucât nu avem contraindicații la administrarea serului fiziologic. 

Serul fiziologic va face ca secrețiile din năsucul bebelușului să se fluidifice și bebelușul le va elimina pe năsuc sau le va înghiți, ceea ce iarăși nu e o problemă pentru că sunt secreții fără conținut microbian. 

Cum se utilizează corect serul fiziologic
– După ce s-a desfăcut flaconul, se acoperă cu o compresă sterilă;
– Se pune întotdeauna acul la seringă și capacul deasupra, ca aceasta să se păstreze sterilă;
– Nu trebuie să atingem acul decât de flacon;
– Dacă avem o fiolă de ser fiziologic, tragem tot conținutul o singură dată în seringă și aruncăm fiola;
– Poziția de administrare a serului fiziologic: culcat pentru a intra bine în nări;
– Poziția de administrare a spray-ului: în picioare sau șezând, cu capul ușor aplecat. La spray, jetul se duce direct spre fosa nazală.

Alte soluții eficiente pentru desfundarea nasului la copii
În famacii există o gamă largă de preparate concepute special pentru bebeluși. Acestea sunt în dispozitive speciale, care să ușureze curățarea năsucului celui mic.

Ce facem dacă nu reușim să desfundăm nasul bebelușului?
Dacă totuși nu ai reușit să-i desfunzi nasul copilului tău, în niciun caz nu încerca să folosești în acest sens, bețișoare de vată sau ale obiecte asemănătoare. poți agrava lucrurile. De reținut e că secrețiile se acumulează frecvent în spatele nasului și, orice dispozitiv am folosi, nu putem să scoatem tot. Important este să scoatem suficient cât să doarmă și să mănânce liniștit.

Atunci când, din cauza nasului înfundat, bebelușul nu poate dormi și nu se poate alimenta bine, e recomandat să apelezi la un specialist ORL, care are un dispozitiv ce folosește o sondă de plastic moale. Aceasta se introduce mai adânc în nasul sugarului și reușește să ajungă la sursă, acolo unde secrețiile se acumulează. Este o manevră la care bebelușul este normal să plângă, dar mămica trebuie să știe că nu se produce nimic rău, este doar o aspirație mai profundă și mai eficientă.

Tu ce metode folosești pentru a-i desfunda nasul copilului tău?