Scutecele se aleg în funcție de greutatea și vârsta copilului, dar va trebui, de asemenea, să verificați dacă există semne de nepotrivire odată ce le va purta copilul. Scurgeri persistente, semne roșii pe pielea bebelușului sau prea strâns/prea larg sunt semne ale unei nepotriviri a scutecului.

Iată mărimea scutecelor în funcție de greutate:

  • Mărimea 1 – 2-5 kg
  • Mărimea 2 – 3-6 kg
  • Mărimea 3 – 5-9 kg
  • Mărimea 4 – 7-14 kg
  • Mărimea 5 – 11-18 kg
  • Mărimea 6 – peste 18 kg

Aceste valori diferă însă de la un brand la altul. Cel mai bine este să alegeți mărimea scutecului potrivită pentru copil – să nu fie scurgeri de urină sau fecale, să nu irite, să nu fie prea strâns sau prea larg, să nu lase semne roșii pe pielea copilului etc.

Înainte de a schimba scutecul copilului, spălați-vă mâinile și asigurați-vă că aveți la îndemână tot ce vă trebuie, și anume:

  • sistem de protecție pat pentru schimbat scutecul sau un prosop;
  • un bol cu apă caldă și vată/bumbac sau șervetele umede pentru bebe fără parfum sau alcool;
  • o pungă sau coș de gunoi pentru scutecul murdar;
  • crema de barieră pentru a proteja pielea copilului;
  • scutec curat sau scutec lavabil + clema de prins scutecul + protecție umiditate;
  • hăinuțe curate.
  • îndepărtarea scutecului murdar

Spălați-vă bine pe mâini cu apă și săpun.

Plasați copilul pe o suprafață curată, moale, sigură. Folosiți un sistem de protecție pe pat dacă nu folosiți o măsuță pentru schimbat scutecul.

Desfaceți scutecul și cercetați zona, apoi urmați aceleași reguli de bază atât pentru băieți, cât și pentru fete.

Pentru un scutec umed, îndoiți scutecul murdar de sub bebeluș (astfel încât partea curată, exterioară, este acum sub fundul său) și ștergeți zona. Pentru un scutec cu scaun, ștergeți cât mai mult cu scutecul însuși, apoi pliați-l dedesubt, ca mai sus. Ridicați picioarele și curățați bine partea din față a bebelușului cu apă caldă sau șervețele, în toate zonele de piele. Apoi, ridicați ambele picioare și curățați bine fundul bebelușului.

Pentru scutece de unică folosință, înfășurați scutecul ca o bilă, folosind dispozitivele de fixare pentru a-l lipi. Apoi, aruncați în punga de plastic sau coșul de gunoi (dar niciodată nu aruncați în toaletă). Puneți scutecele de pânză într-o găleată cu un capac bine fixat (sau o pungă) până în ziua de spălat.

Scutecele de unică folosință vor fi strânse și aruncate la gunoi. Scutecele lavabile nu trebuie să fie înmuiate înainte de a fi îndepărtată murdăria. Verificați mai întâi instrucțiunile de spălare.

Scutecele de pânză pot fi spălate la mașină la 60 ° C. Spălați scutecele murdare de scaun separat de celelalte haine sau produse.

Curățarea zonei de scutec

Folosind apa caldă și vată sau prosopel din bumbac sau șervetele umede fără parfum și alcool, curățați bine zona, îndepărtând murdăria. Curățați toată suprafața scutecului ușor, dar bine, și asigurați-vă că este curată, inclusiv zona dintre pliurile cutanate.

Fetele trebuie curățate din față în spate pentru a evita pătrunderea germenilor în vagin. Nu este nevoie (ba chiar e contraindicat) să deschideți labiile și să curățați în interior (chiar dacă vedeți o scurgere albă). Băieții trebuie curățați în jurul testiculelor și penisului, dar nu este nevoie să decalotați sau să retrageți prepuțul – retracția forțată crește riscul de fimoză și parfimoză.

Dacă este suficient de cald, lăsați copilul să stea puțin fără scutec pentru a se usca pielea în mod natural.

mamaplus

Plasarea unui scutec nou

Aplicați crema de barieră pe zona de scutec.

Pregătiți un scutec nou, curat. După ce zona scutecului este curată, puneți un scutec nou sub copil. În cazul în care cordonul ombilical este încă atașat și nu utilizați scutece speciale pentru nou-născuți, pliați scutecul în jos pentru a expune zona la aer și evitați să-l umeziți.

Fixați scutecul strâns pentru a evita scurgerile, dar nu atât de strâns încât să apară iritația. Dacă utilizați scutece de unică folosință, aveți grija să nu puneți apa sau crema pe zonele lipicioase, deoarece acestea nu se vor lipi. Dacă folosiți scutecele de pânză, introduceți o protecție de scutec și apoi fixați scutecul. Reglați-l pentru a se potrivi bine în jurul taliei și picioarelor.

Spălați-vă bine pe mâini și spălați și mâinile bebelușului dacă e posibil să fi atins zona de scutec sau scutecul murdar.

Curățați și dezinfectați zona de schimbare. Ștergeți regulat măsuța de schimbare, dacă folosiți una, sau sistemul de protecție cu apă și săpun sau cu un dezinfectant.

Atenție!

Nu schimbați scutecul pe blatul de bucătărie sau în alt loc unde posibilele bacterii din fecale pot ajunge în contact cu anumite obiecte sau suprafețe delicate.

Nu lăsați nicio secundă copilul nesupravegheat când schimbați scutecul, mai ales dacă folosiți o măsuță specială pentru schimbatul scutecului, pentru că cel mic se poate rostogoli și se poate accidenta.

Pudră de talc?

Experții recomandă să nu folosiți orice fel de pudră pentru bebeluși (fie cea care conține talc sau amidon de porumb), deoarece o serie de studii au descoperit că poate provoca sufocare, probleme de respirație, leziuni pulmonare și chiar, în unele cazuri, deces. Același lucru este valabil și pentru alte uleiuri și loțiuni, cu excepția cazului în care bebelușul are o erupție cutanată – caz în care ar trebui să folosești un unguent de barieră (vaselina sau o cremă cu oxid de zinc).