mamaplus

Cum ajută amânarea primei băițe a bebelușului la stimularea alăptării

-
//
26.10.2020

Amânarea primei băițe administrate nou-născutului ar putea avea reale beneficii pentru sănătatea acestuia și pentru începerea alăptării, se arată într-un studiu recent desfășurat. În cele mai multe dintre spitale, nou-născuții sunt îmbăiați la scurt timp după naștere, pentru a elimina lichidul amniotic și urmele de sânge rămase pe corp.

Cu toate acestea, după ce tot mai multe mame au cerut să aibă parte de contact piele pe piele cu bebelușul lor, un specialist de la clinica Cleveland a vrut să vadă dacă există o legătură între întârzierea primei băițe și vreun beneficiu pentru sănătatea copiilor.

Astfel, clinica a organizat un studiu în care a inclus 1000 mame și nou-născuți. Pentru jumătate dintre aceștia s-a păstrat rutina obișnuită a spitalului, copiii fiind îmbăiați imediat după naștere, iar în cazul celelalte jumătăți, s-a întârziat prima băiță cu 12 ore după naștere.

Rata de alăptare a crescut cu 10% în cazul bebelușilor ce nu au fost îmbăiați imediat

În urma studiului, s-a putut constata că rata alăptării exclusive în cazul bebelușilor care au primit prima băiță mai tărziu a crescut cu cca 10%. Din păcate însă, cercetarea nu a continuat în afara clinicii în care femeile au dat naștere, astfel că nu se poate spune dacă beneficiile au avut continuitate și acasă.

Cum ajută întârzierea primei băițe a bebelușului în stimularea alăptării?

Potrivit inițiatoarei studiului, există mai multe motive pentru care întârzierea primei băițe ar putea afecta pozitiv alăptarea:

  • Este astfel încurajat contactul prelungit piele pe piele dintre mamă și bebeluș, ce facilitează alăptarea
  • Se păstrează mirosul bebelușului: Aparent, lichidul amniotic are un miros similar cu cel al laptelui matern și încurajează bebelușul să se atașeze la sân.
  • Păstrează căldură: stratul protector de pe pielea bebelușului îi ajută să își păstreze căldură corpului, diminuând stresul și încurajând astfel alăptarea.
  • Încurajează instalarea lactației: Cu cât bebelușii se atașează mai repede la sânul mamei, cu atât lactația se instalează mai rapid și se mulează mai bine pe cerințele nou-născutului.