mamaplus

Cojițe pe scalpul bebelușului. Cum scăpăm de ele cu ajutorul remediilor naturiste

-
//
08.11.2021

Foarte multe mămici se alarmează atunci când văd acele cojițe sau solzișori pe scalpul bebelușului, pentru că se gândesc că ar fi vorba despre mătreață. Potrivit specialiștilor, este vorba despre crusta de lapte sau dermatita seboreică infantilă care apare în primele luni de viață și dispare de la sine în 6-12 luni. Sunt, însă, și cazuri în care bebelușul are coji în cap vreme îndelungată.

Nu se cunosc cu exactitate cauzele apariției crustei de lapte la bebeluși. Un lucru este cert - dermatita seboreică infantila NU este cauzată de o eventuală igienă precară sau alergii.

Unii experți consideră că aportul de hormoni pe care bebelușul îi primește de la mama sa la finalul sarcinii contribuie la sporirea producției glandelor seboreice, ceea ce contribuie la apariția crustei de lapte. De vină mai poate fi și iritația produsă de o ciupercă ce crește în sebum. Însă nu există un consens în acest caz.

Crusta de lapte nu este contagioasă și nu deranjează bebelușul. Însă, dacă se agravează, poate produce mâncărimi.

Metode de tratament pentru crusta de lapte la bebeluși

Când bebelușul se confruntă cu crusta de lapte nu trebuie făcut nimic. Însă, poți încerca niște remedii naturiste simple:

  • Masează ușor scalpul bebelușului cu buricele degetelor sau cu o perie moale, pentru a înmuia cojile;
  • Șamponează părul bebelușului zilnic, însă ai grijă să clătești bine. După îmbăiere, folosește o perie de păr moale, pentru a îndepărta cojile.
  • Unii producători de cosmetice au creat șampoane speciale împotriva cojițelor de pe scalpul bebelușilor.

Dacă crusta bebelușului se încăpățânează să persiste, poți încerca un masaj cu uleiuri naturale (de migdale sau de măsline).Masează ușor scalpul bebelușului cu o cantitate mică de ulei, apoi lasă să acționeze aproximativ 15 minute. Apoi periază ușor cu o perie de păr moale. La final, spală părul bebelușului cu șampon special. NU lăsa uleiul pe păr pentru că poate bloca porii și înrăutăți crusta bebelușului. Clătește bine. Ai grijă ca tot uleiul să fie îndepărtat de pe scalp.

Când trebuie să mergi la medic?

Cere sfatul medicului dacă dermatita seboreică infantilă este severă, dacă apar sângerări sau dacă se întinde și pe alte zone în afara scalpului.

Medicul poate recomanda șampoane speciale antimatreață sau creme care conțin cortizon. Dacă de vină este o infecție fungică, se poate recomanda și tratament topic antifungic.