Băița este o parte importantă în rutina copilului și, în timp ce poate fi o activitate distractivă, aceasta îl ajută să-și formeze obiceiuri sănătoase ce țin de igiena personală. Dar cum să faci să-i placă băița și să aibă asocieri pozitive legate de aceasta? Tot mai multe mămici și specialiști susțin că jucăriile speciale de băiță ar fi o soluție minunată.
În general, nou-născuții se simt bine atunci când li se face baie, când stau în cădiță și simt apa caldă și relaxantă pe piele. Și părinții susțin că acesta poate fi un moment bun de a se conecta cu micuțul, de a-și construi o legătură mai apropiată. În plus, în cădiță, bebelușul are posibilitatea să-ți privească mai atent părintele, ce face, ce vorbește, să descopere trăiri și senzații noi.
Cu trecerea timpului bebelușul va înțelege mai multe în jurul lui, iar atunci când începe deja să apuce obiectele cu mânuțele sau chiar să stea în șezut este un moment deosebit de bun de a-i pune în cădiță jucării de baie. Acestea nu vor fi doar surse de distracție, ci îl vor ajuta să-și dezvolte abilitățile vizuale și motrice.
Atunci când vei alege jucăriile de băiță pentru copil este esențial să ții cont de vârsta lui, ca acestea să fie cele mai potrivite pentru dezvoltare și mai ales, să nu fie periculoase.
Una dintre principalele lucruri de care ar trebui să țină cont părintele e să fie prezent în timpul băiței, chiar și până la vârsta de 8 ani, scrie youaremom.com.
Potrivit specialiștilor, grație jucăriilor, această activitate se va transforma în ceva relaxant și distractiv, și nu va fi percepută ca pe o obligativitate sau chiar ca pe ceva stresant.
Care jucării sunt cele potrivite pentru un bebeluș?
Micuțul va fi atras de aproape toate jucăriile intens colorate, cu diverse forme și care scot tot felul de sunete. Cele mai căutate jucării de acest fel sunt cele care plutesc pe apă, de exemplu: rățuștele, bărcuțele, mingile mici etc., iar cu timpul la acestea pot fi adăugate și tot felul de păhăruțe colorate, ca sa pună apă în ele și apoi, să le rastoarne.
O altă idee distractivă pentru băița bebelușului este că pe lângă jucării să faci spumă în cadă și să-l urmărești cum se distrează, căutând să apuce sau să spargă balonașele de săpun formate.
Unii părinți consideră că băița bebelușului poate fi un moment bun și pentru a asculta muzică (instrumentală, relaxantă, poate cu sunetele oceanului, păsărilor etc.).
Cel mai important lucru pe care trebuie să-l știe părintele atunci când îi face băiță bebelușului este că trebuie să-l supravegheze încontinuu și să fie atent la tot ce se întâmplă, de aceea recomandarea specialiștilor este să nu te apuci să-i faci băiță, dacă nu ai pregătit tot ce este necesar pentru momentul în care îl scoți, să nu-i întorci spatele nici pentru câteva clipe și să nu fii multitasking (dacă între timp mai ai grijă și de mâncarea de pe foc, oprește-o sau spune-i partenerului să aibă grijă de aceasta, iar dacă îți trimite cineva mesaj pe telefon, pur și simplu, ignoră telefonul!).
Un alt aspect la care ar trebui părintele să fie atent ține de curățarea și dezinfectarea jucăriilor (atât înainte de prima folosire, cât și după fiecare băiță). Este important ca acestea să fie uscate bine, pentru a evita bacteriile și ciupercile care se pot dezvolta pe ele.
Sursa