„Normal că plânge copilul, îi e frig! Are mânuțele reci! Îmbracă-l mai gros și înfașă-l!” e sfatul băbesc care le împinge pe mamele care aleg să-l pună în aplicare spre o greșeală imensă. Vremurile s-au schimbat, iar accesul la informații îți lămurește lejer dubiile și te face o mamă mai pregătită pentru creșterea puiului de om.
E absolut normal ca un nou-născut să aibă mâinile și picioarele reci. Bebelușii nu au capacitatea de a-și regla pe deplin temperatura corporală. După venirea pe lume, sistemul circulator al micuțului încă învață cum să gestioneze fluxul sangvin, iar prioritare sunt organele vitale precum inima, plămânii, sistemul digestiv, urinar etc.
Așadar extremitățile, membrele inferioare și superioare sunt cele care vor primi mai puțin sânge și vor fi mai reci. Durează în jur de 3 luni adaptarea circulației sangvine la mediul exterior uterului. Când bebelușul va deveni mai activ și circulația lui se va îmbunătăți. Pentru a vă da seama dacă bebelușului îi este cald sau frig verificați-i toracele. Acesta trebuie să fie suficient de cald ca micuțul să se simtă confortabil.
Temperatura și umiditatea din cameră sunt doi factori extrem de importanți când vine vorba despre sănătatea și confortul celui mic.
Temperatura din camera copilului trebuie să fie între 21 și 24 grade Celsius.
O temperatură mai mare poate determina supraîncălzirea nou-născutului și se crede că ar putea avea legătură și cu Sindromul morții subite a sugarului. Creștem ușor temperatura în cameră cu unul, două grade când îi facem băiță. Umiditatea din camera sugarului trebuie să fie de 50-60%. Pentru a o regla puteți folosi un umidificator cu aer rece.
Ce condiții trebuie respectate în camera bebelușului?
Copilașul va dormi în pătuțul lui sau în patul părinților, pe o parte sau pe spate, însă nu pe burtă. Nu lăsați în jurul copilului lucruri pe care le-ar putea trage peste el cum ar fi paturici sau jucării voluminoase întrucât există pericolul sufocării. De asemenea, puteți opta pentru o saltea înclinată care ajută la evitarea refluxului gastro-esofagian (regurgitații frecvente după masă).
Totodată, nu se recomandă depozitarea de cărți sau flori în camera copilului.
În ceea ce privește lumina și zgomotele, nu faceți excese! Copilul trebuie învățat cu variația zi-noapte, motiv pentru care nu este nevoie să reduceți lumina naturală în timpul somnului din timpul zilei. Încercați pe cât posibil să evitați liniștea totală când culcați copilul, mai ales pe timpul zilei. Cu cât îl obișnuiți cu mai mult zgomot în jur, cu atât vă va fi mai ușor pe viitor. Așadar puteți opta pentru un zgomot de fundal, un televizor lăsat cu sonorul la un volum normal, puteți asculta muzică și vă puteți face fără probleme treburile prin casă.