Chiar dacă tinzi să știi totul despre dezvoltarea și creșterea bebelușului, există momente când te simți depășită de situație și cauți niște răspunsuri. Până la urmă, nimeni nu te-a prevenit că poate fi într-un fel sau altul, iar anumite stări prin care trece copilul tău îți pot da mari bătăi de cap. Dacă tot suntem în sezonul rece, una din întrebările des întâlnite în rândul mămicilor ține de tremuratul copilului. Ceea ce trebuie să știi din start este că acest simptom vă trimite direct la medicul pediatru.

Este important să reții bine faptul că bebelușii nu tremură atunci când le este frig. Acest comportament al copilului anunță o altă afecțiune și este deseori asociat de medici cu scăderea glicemiei. Prin urmare, ceea ce ar trebui să faci este să mergi la urgențe sau să consulți un medic pediatru disponibil.

De ce tremuratul la bebeluși semnalizează altceva decât senzația de frig?

Bebelușii au depozite de grăsime în jurul gâtului, pieptului și spatelui, similare cu cele ale animalelor care hibernează. Asta îi ajută să se încălzească, astfel că organismul lor nu are nevoie să tremure pentru a genera căldură. Tremuratul este un simptom pentru hipoglicemie. Bebelușii care se nasc din mame cu diabet, se nasc prematur, au greutate scăzută și pot dezvolta hipoglicemie. Dezvoltarea creierului fătului este dependentă de nivelul de zahăr din sângele mamei. Glicemia scăzută i-ar putea afecta dezvoltarea.

Simptome caracteristice hipoglicemiei la bebeluși și nou-născuți:

  • tremurături
  • iritabilitate
  • hipotonie
  • letargie
  • hipotermie
  • tahipnee
  • cianoza
  • apnee
  • convulsii

Cum îți dai seama că bebelușului îi este frig?

Un bebeluș căruia îi este frig va deveni foarte tăcut și se va mișca mai puțin. Corpul adulților începe să tremure pentru a se încălzi atunci când este expus la frig, însă bebelușii nu au această abilitate care să le permită să genereze căldură. Atunci când le este foarte frig, bebelușii nu mai plâng și nu au poftă de mâncare, pentru că organismul lor consumă energie pentru a se încălzi.

De asemenea, pieptul și abdomenul lor se răcesc, iar mânuțele și tălpile vor deveni mai închise la culoare. Cea mai simplă modalitate de a încălzi bebelușul este să îl ții la piept, pentru că astfel își va regla temperatura în funcție de a ta.