mamaplus

Când fontanela se închide mai devreme mai este necesară administrarea Vitaminei D?

-
//
07.05.2021

Una dintre întrebările frecvente printre proaspetele mămici ține de închiderea fontanelei la bebeluși, care are loc până la vârsta de un an și jumătate. În cazuri mai rare acest proces ar putea avea loc și mai devreme, provocând un șir de nedumeriri. Află în continuare cum să acționezi dacă te confrunți și tu cu o asemenea problemă.

Ce sunt fontanelele?

Fontanelele sunt nişte zone mai moi ale capului, pentru că oasele craniului sunt, plastic vorbind, asemenea unor plăcuțe – parietale, frontale, occipitale -, care au între ele nişte suturi, nişte zone mai slabe. Fontanela anterioară este uşor de sesizat, pentru că este fragilă, moale (părinților le este teamă din acest motiv să spele bine „moalele capului“, însă nu trebuie să le fie frică, se igienizează la fel ca restul corpului pentru a îndepărta crustele, resturile de păr, gel sau săpun). Fontanela posterioară este mai greu de sesizat decât cea anterioară.

Oprim sau nu administrarea de vitamina D dacă fontanela s-a închis mai repede?

În mod obişnuit, fontanela anterioară se închide până la vârsta de 18 luni (1 an şi jumătate). Faptul că se închide mai repede sau mai greu nu înseamnă că administrarea de vitamina D se opreşte, aşa cum se practica înainte. În cazul în care vi se va recomanda şi vouă acelaşi lucru (fontanela s-a închis mai repede, iar medicul v-a spus că puteți opri administrarea vitaminei D), cereți efectuarea unei analize de sânge pentru a vedea cu exactitate valoarea vitaminei D. În cazul în care din analize reiese o supradozare de vitamina D, o opriți, dacă nu, continuați profilaxia, chiar dacă fontanela s-a închis.