mamaplus

Când devine periculos legănatul bebelușului? Recomandările pediatrilor

-
//
16.12.2019

Înainte de venirea pe lume a nou născutului, orice părinte știe că îl așteaptă acel plâns inconsolabil în care va încerca toate modalitățile posibile pentru a-i oferi bebelușului confortul necesar. Așa se face că uneori acestea nu mai dau roade și atunci intervine rolul legănatului în încercarea de calmare a plânsului. Nimeni nu pleacă de la ideea de zgâlțâire efectivă, dar studiile arată că aceste mișcări chiar și de mică intensitate, dar repetate în mod constant, produc leziuni la nivelul substanței cerebrale.

Specialiștii au descris un sindrom ce rezultă din zdruncinarea sugarului caracterizat de semne și simptome variate. Cazurile mai puțin vizibile clinic rămân nediagnosticate și nu sunt supuse atenției medicale.

Există însă câteva indicii care trebuie să vă atragă atenția mai ales dacă bănuiți că bebelușul a fost manevrat prin legănare și zdruncinare: tonus muscular scăzut asociat cu letargie, iritabilitate extremă, apetit diminuat, alimentație deficitară, vărsături, lipsa zâmbetului, a vocalizării, supt dificil, postura rigidă, respirație dificilă, convulsii, imposibilitatea de a ridica capul, mărirea anormală a pupilei. Toate acestea caracterizează sindromul descris de specialiști ca fiind „al copilului zdruncinat”.

Atunci când micuțul plânge, verificați dacă are nevoie de ceva anume. Poate scutecul este ud sau îi e foame, cald, frig sau pur și simplu nu se simte bine în hainele sale. Din momentul în care le veți remedia, copilul se va liniști. Dacă nu obțineți rezultate, cereți sfatul specialistului.

Sindromul copilului zdruncinat apare la orice vârstă, dar este mai frecvent la micuții sub 1 an datorită faptului că structura musculară nu este suficient de puternică pentru a rezista forțelor zdruncinării. Impactul este cu atât mai puternic cu cât bebelușii sub 1 an au capul mult mai mare decât restul corpului, sporindu-se astfel gravitatea leziunii cerebrale.

Acțiunea violentă afectează vasele de sânge ale creierului determinând un aport insuficient de sânge la nivel cerebral, lezate sunt și celulele nervoase în sine. Specialiștii afirmă chiar că sindromului copilului zdruncinat este o formă de abuz fizic, iar consecințele sale se întind pe termen lung. Oricât de frustrantă sau stresantă este situația în care sugarul plânge inconsolabil, nu apelați niciodată la legănare sau zdruncinarea acestuia.