mamaplus

Bebelușul poate surzi în avion. 5 mituri despre zborul cu avionul în primul an de viață

-
//
11.03.2019

Vrei, nu vrei, cei din jur vor năvăli cu sfaturi atunci când vei deveni mămică, de parcă ei ar ști mai bine cum să-ți crești copilul. Însă, tu trebuie să ții cont doar de recomandările medicilor și a specialiștilor în domeniu. O temă foarte discutată este zborul cu avionul în primul an de viață. Îți prezentăm mai jos 5 mituri la acest subiect.

mamaplus

Nu e sănătos pentru bebe să zboare cu avionul în primul an de viață

Fals. Sunt sute de mii de părinți care zboară anual cu avionul alături de bebe, în curse deasupra Oceanului Atlantic sau în vacanțe în insulele exotice din Asia. Majoritatea companiilor aeriene acceptă ca bebelușii să zboare cu avionul după ce au împlinit 14 zile. Cele mai multe mămici preferă să zboare cu avionul doar după ce bebeluşul împlineşte 3 luni, când imunitatea copilului e stabilă. Înainte de a zbura cu avionul e bine ca medicul de familie să își dea acordul în funcție de starea de sănătate a copilului.

Dacă îți cumperi bilete spre destinații de peste Ocean, e bine să îi rezervi un loc separat chiar și bebelușului și să instalezi un scaun de mașină pe scaunul din avion. Dacă nu îți permiți să plătești 75% din costul unui bilet de avion întreg, atunci e indicat să ții bebelușul cât mai mult timp pe tine, cu centura de siguranță pentru bebe închisă, mai ales dacă sunt turbulențe în timpul zborului.

E un chin să zbori cu avionul alături de bebe

E bine să îți faci rezervare pentru biletele de avion din timp, și să prinzi astfel scaunele din fața avionului, rezervate, în general, familiilor cu copii. Chiar și la aeroport, familiile cu bebeluși au prioritate la îmbarcare, așa că s-ar putea să redescoperi plăcerea de a zbura cu avionul sau să te reîntorci într-un city break în Roma, așa cum ți-ai promis în urmă cu câțiva ani. Ca să eviți situațiile neplăcute, asigură-te că ai la tine suficiente snack-uri și mâncare pentru bebeluș – lichidele pot fi transportate doar în recipiente de câte maximum 100 ml, dar și haine de schimb. În cazul în care faci un zbor mai lung și vă așteaptă o escală, e bine să ai în bagajul de mână haine de schimb și mâncare, în cazul în care trebuie să aterizați neprogramat, s-ar putea să nu aveți acces la bagajele de cală.

Bebelușii au frică de zbor

Spre deosebire de copii mai mari de 3 ani și adulții care conștientizează că zboară cu avionul, bebelușii nu conștientizează că zboară la 10.000 m distanță de sol. Așa că, pentru bebeluși, primul an din viață e cel mai lipsit de griji an din viața lor. Singurul mod în care bebelușul poate simți frica e printr-o reacție sau o trăire empatică a emoțiilor și fricilor părinților, așa că ar fi bine să îți controlezi temerile sau frica de zbor la rândul tău.

Bebelușul poate surzi din cauza schimbărilor de presiune din avion

Se spune că 1 din 3 indivizi are probleme cu timpanele atunci când avionul decolează și aterizează ori sunt pierderi bruște de altitudine. Procentul e chiar ceva mai mare în cazul copiilor și de aceea e recomandat ca atunci când avionul decolează sau aterizează ca bebelușul să sugă la sân ori să-i dai biberonul. În felul acesta s-ar putea să aibă mai puțin disconfort decât de obicei. În cazul în care copilul tău e răcit sau are o infecție ORL, e indicat să te consulți cu medicul de familie înainte de zbor.

Un bebeluș nu trebuie să zboare mai mult de 3 ore cu avionul

Dacă îți cumperi bilete de avion spre destinații mai îndepărtate, peste 4 ore de zbor, încearcă să zbori pe timpul nopții, pentru că în felul acesta bebelușul s-ar putea să prindă câteva ore bune de somn și să fie mai puțin irascibil când ajungeți la destinație. Dacă te gândești bine, ai putea să alegi chiar și un city break în Dubai! Acolo e întotdeauna soare și vremea e plăcută.

Citește continuarea pe mami.ro