Orice mămică este îngrijorată și chiar panicată dacă bebelușul nu mai ia în greutate. Află în continuare detalii importate despre ritmul în care crește un bebelus, câte grame ar trebui să ia pe lună, cum putem să știm că bebelusul mănâncă suficient și când ar trebui să ne îngrijorăm.

mamaplus

Fiecare mămică ar trebui să știe din start că nu toți bebelușii cresc în același ritm. Medicii apreciază starea de sănătate a bebelușului și după alte criterii. Dacă e vesel, mănâncă regulat sau își face orele de somn în regim normal.

În ce ritm trebuie să crească bebelușul?

Un bebeluș cu greutate normală la naștere (2800-4000 grame) va pierde 10% din greutatea de la naștere în primele zile de viață. Le va recupera însă în următoarele zece zile. Trebuie să știi că un bebeluș nu ia în greutate zilnic, orica de sănătos ar fi. Dacă te întrebi cât de des ar trebui să îl cântărești, cel mai bine e să o faci săptămânal.

Sugarul trebuie să ia în greutate:
- în primele 4 luni 750-1000 grame pe lună
- între 4-8 luni - 500 grame lunar
- după 8 luni - 30 grame pe lună

Ar trebui să apelezi la un pediatru, doar dacă:

  • Ai lapte suficient însă bebe nu ia în greutate. Motivul ar putea fi faptul că alimentația ta nu este suficient de echilibrată, iar medicul ar putea să îți prescrie vitamine sau alte suplimente alimentare.
     
  • Observi că bebelușul nu suge corect. În acest caz, ai grijă ca micuțul să prindă cu gurița nu doar mamelonul ci și aureola sânului.
     
  • Nu ai lapte suficient și bebelușul nu se poate sătura. În acest caz ar trebui să îți stimulezi lactația. Poți bea ceaiuri din plante cu efect galactogog (chimen, anason, fenicul). O metodă efiientă de stimulare a lactației e să folosești o pompă de sân pentru a-i goli după alăptare. Dacă medicul va considera necesar - îți va recomanda să suplimentezi hrana bebelușului cu lapte formulă.
     
  • Bebelușul mănâncă bine și totuși nu ia în greutate. În acest caz se recomandă ca medicul să facă o serie de investigații medicale bebelușului. Poate are anumite alergii sau intoleranțe. Ar putea avea o afecțiune gastrointestinală ca: diaree, reflux esofagian sau constipație.
     
  • Bebelușul este somnolent în cea mai mare parte a timpului. Nu uita că nou-născuții dorm mult așa că nu trebuie să te panichezi prea repede.

Sursa