Primele luni de viață ale micuțului pot reprezenta o adevărată provocare pentru mămici. Numeroase afecțiuni îți dau bătăi de cap și te îngrijorează. Dintre acestea, cea mai frecventă este boala ochilor lipicioși.
Pentru că sunt foarte sensibili și încearcă să se acomodeze cu noul lor mediu de viață, bebelușii se confruntă cu multe schimbări fiziologice după naștere. Aceste schimbări atrag după ele afecțiuni care pot fi complicate sau mai puțin complicate.
Aproximativ 50% dintre bebeluși se confruntă cu afecțiunea ochilor lipicioși. Dacă este tratată cu atenție, nu ridică niciun semn de întrebare, eliminându-se și riscul oricărei complicații care te-ar putea îngrijora. Principala cauză a apariției acestei infecții este determinată de blocarea canalelor lacrimale. Conform specialiștilor, aceste canale se blochează din cauza sângelui sau a altor lichide care intră în ochii bebelușului la naștere. Astfel, genele par a fi lipite, de unde și denumirea de “ochișori lipicioși”.
Simptomele sunt multiple, dar cele mai frecvent întâlnite sunt:
- o ușoară scurgere asemănătoare puroiului care apare în colțul intern al ochiului
- lăcrimarea excesivă la schimbarea mediului sau a temperaturii camerei în care se află copilul
- scurgere albicioasă, ochișori iritați, roșii și lipicioși.
În momentul în care sesizezi această afecțiune la bebelușul tău, consultă urgent medicul pediatru. Trebuie să știi că vă trebui să-i cureți micuțului tău ochișorii cu ajutorul compreselor sterile înmuiate în ser fiziologic. De asemenea, medicul îți poate recomanda și anumite picături care vor ajuta la curățarea ochilor bebelușului. La sfatul medicului îi poți face bebelușului un masaj al canalelor lacrimale, ajutând astfel la prevenția blocării acestora. Este notabil faptul că simptomele afecțiunii ochilor lipicioși sunt asemănătoare cu cele ale conjunctivitei, afecțiune care are nevoie de un tratament special.
Sursa