În primele zile de la venirea bebelușului vei descoperi un alt univers plin cu experiențe noi, pe care atât tu, cât și cel mic le veți aprecia. Dacă ești o mamă cu mai mulți copii, atunci vei ști deja sau vei afla că fiecare dintre ei se dezvoltă și se comportă diferit.
Cele mai inedite lucruri despre nou-născuți:
1. Formarea cartilajului
Nou-născuții au un cartilaj care se va transforma în rotula genunchiului. Acest țesut conector ferm și flexibil este foarte important atunci când copilul învață să se miște, începând cu vârsta de 6 luni. Mersul de-a bușilea nu este dureros pentru bebeluși, tocmai pentru că rotula genunchiului nu este osoasă și nu îi incomodează.
2. Vedere cu contrast ridicat
Nou-născuții pot să vadă clar la o distanță de 15 – 20 cm de fața lor. Imaginile pe care le văd cel mai bine sunt cele cu un contrast ridicat de alb și negru. Celulele specializate din ochi încă nu sunt suficient de dezvoltate pentru a distinge culorile.
3. Greutatea la naștere
Bebelușii băieței cântăresc mai mult decât fetițele la naștere. Greutatea medie la naștere a unui băiețel este între 2,49 kg și 4,28 kg, iar a fetițelor este între 2,38 kg și 4,19 kg.
4. Numărul de oase
Nou-născuții nu au scheletul dezvoltat complet. La naștere, bebelușii au 300 de oase. În timp, unele dintre aceste oase vor fuziona pentru a forma structuri mai complexe. Până la vârsta maturității, rămânem cu 206 oase în corp.
5. Simțul gustului
Un nou-născut are peste 10.000 de papile gustative pe limbă. Acest număr este mult mai mare decât la un adult. Papilele gustative în plus vor dispărea până la vârsta maturității.
6. Rutina somnului
În total, un nou-născut trebuie să doarmă între 15 și 17 ore într-o zi. Spre deosebire de adulți, bebelușii dorm pe perioade mai mici de timp. Reprizele de somn vor dura între 2 și 4 ore în primele săptămâni de viață. Mai târziu, somnul se va regla.
7. Bătăile inimii
Încă un lucru foarte interesant despre nou-născuți pe care părinții îl află la naștere este că inima bebelușului bate mai repede. Inima unui bebeluș bate cu o frecvență cuprinsă între 130 și 160 de bătăi pe minut. Adică aproape de două ori mai rapid decât inima unui adult.
8. Simțul auzului
Bebelușii se nasc cu un simț al auzului destul de bine dezvoltat. Ei pot identifica imediat de unde se aude un sunet sau o voce. Această abilitate se activează în creierul lor în primele 10 minute de viață.
9. Respirația și înghițitul
Spre deosebire de un adult, există două acțiuni foarte importante pe care bebelușii le pot face în același timp și care îi ajută să se hrănească: respiratul și înghițitul. Această abilitate dispare în jurul vârstei de 7 luni.
10. Culoarea și textura părului
Părul cu care se naște bebelușul poate fi diferit în culoare și textură față de părul pe care îl va avea mai târziu, când va crește mai mare. Părul poate cădea în primele săptămâni din viața bebelușului și va crește la loc pe parcursul primului an. Culoarea, grosimea și textura acestuia poate varia.
11. Reflexele
Reflexele sunt răspunsuri automate ale corpului la stimulii externi. Nou-născuții au multe reflexe. Un bebeluș se naște cu un set de 70 de reflexe primitive, care vor dispărea pe măsură ce cresc.
12. Explorarea lumii înconjurătoare
Micuții explorează împrejurimile folosindu-se de simțul atingerii. Cea mai sensibilă parte a corpului lor este gura. De aceea au tendința să bage lucrurile în gură.
13. Culoarea ochilor
Mulți bebeluși se nasc cu ochii albaștri, dar mai târziu culoarea se va schimba. Acest lucru este cauzat de melanină, pigmentul care dă culoare ochilor și care se va dezvolta mai târziu. Culoarea finală a ochilor unui bebeluș va apărea pe la vârsta de 6 luni.