Vacanţa este momentul perfect pentru a vă apropia mai mult de copiii voștri şi chiar să lăsaţi copilul din adânc să iasă la joacă. Dar poate fi, totodată, o sursă de stres atunci când copiii devin agitaţi din cauza plictiselii. De aceea, este bine să planificaţi din timp un arsenal de activităţi pentru a-i împiedica pe cei mici să se răzbune pentru lipsa de atenţie.
Începeţi printr-o planificare a fiecărei săptămâni în avans. Dacă cei mici ştiu că îi aşteaptă nişte lucruri, vor fi mai fericiţi şi mai relaxaţi. De asemenea, asiguraţi-vă că aţi implicat copiii în procesul de planificare. Este mai puţin probabil ca aceştia să se plângă de activităţile alese dacă au luat parte la luarea deciziilor. Împărţiţi activităţile pe categorii din care să puteţi alege: lucruri de făcut acasă, în grădină, în aer liber şi activităţi inedite care presupun cheltuieli.
Iată câteva idei atractive din care puteţi alege:
1. Faceţi-vă propriile jocuri. Obţineţi o gamă de cartoane colorate, foarfece, adezivi şi orice altceva doriţi să faceţi nişte jocuri distractive. Jocuri cum ar fi „Hoopla“, „Coada măgăruşului“ sau „Şerpi şi scări“ pot fi făcute cu uşurinţă acasă şi vor ţine copiii ocupaţi ceva timp.
2. Gătiţi împreună. O dată pe săptămână, plănuiţi o zi de gătit. Implicaţi copiii în proces de la început – lăsaţi-i să aleagă dintr-o selecţie de reţete pentru care aveţi ingrediente. Dacă copilul poate citi, puneţi-l să citească din cartea de bucate. Pas cu pas, ajutaţi-i să parcurgă instrucţiunile. Încercaţi să evitaţi tentaţia de a vă implica prea mult.
3. Faceţi o cursă cu obstacole. Puteţi încerca asamblarea unui unui teren cu obstacole în grădina din spatele casei. Bucăţi vechi de lemn, cutii, găleţi, scaune de grădină – orice peste care se poate sări, trece pe sub sau poate fi ocolit. Spuneţi-le copiilor să se cronometreze reciproc în timpul cursei. Cursa poate fi făcută pe bicicletă, role, skateboard sau pur şi simplu prin alergare.
4. Organizaţi o vânătoare de comori. Faceţi o hartă cu indicii pentru a găsi o comoară pe care aţi ascuns-o undeva în grădină. Nu trebuie să fie costisitoare sau mare – chiar şi o gustare va fi interesantă atunci când este găsită în aer liber.
5. Grădinăriţi. Dedicaţi copiilor o mică parcelă din grădină. Plantaţi flori, ierburi, salată - tot ce creşte repede şi le dă satisfacţia că au produs ceva.
6. Creaţi un jurnal de vară. Încurajaţi-i pe micuţi să păstreze un jurnal de vară sau un album. Ei pot face fotografii în zilele speciale şi pot scrie despre ele. Acesta va deveni o carte minunată cu amintiri pentru ei în viitor - şi, de asemenea, îi va ţine ocupaţi cu orele.
7. Faceţi un film. Imaginându-şi un scenariu şi folosind un telefon pentru filmare, încurajează copiii să creeze propriul lor film. Fie că se folosesc de figurine cu personaje din filme, de jucării sau devin chiar ei actori. Îndrumă-i apoi să facă montajul, lipind fimuleţele cu ajutorul unui program simplu ca Windows MovieMaker.
8. Faceţi plimbări în natură. Organizaţi plimbările în aer liber cu un scop. Pe plajă, colectaţi scoici şi pietre pentru a face mai târziu un castel din carapace şi sculpturi din piatră. În pădure, căutaţi diferite tipuri de gândaci, plante sau copaci. Alternativ, daţi-le o hartă pentru a allege ei ruta pe care să o urmaţi. Oferindu-le controlul şi un obiectiv te asiguri că nu se plictisesc prea repede.
9. Pictaţi. Una dintre cele mai frumoase moduri de a vă exprima creativitatea este folosind vopseaua. Faceţi rost de foi mari de hârtie şi multă vopsea. Faceţi-vă de cap folosind mâinile şi picioarele - este eliberator. Pentru a evita deranjul, pregătiţi bine zona şi acoperiţi-o cu plastic sau ziare.
10. Organizaţi un concert. Faceţi rost de nişte instrumente muxicale de percuţie (maracas, bongo, tamburină, xilofon) şi daţi drumul la o sesiune de cântat de zile mari în care cei mici cântă şi dansează.
11. Faceţi bijuterii. Mergeţi la un magazin de mărgele şi cumpăraţi materialele de care aveţi nevoie: mărgele, sârmă şi cleme pentru a crea accesorii personalizate. Copiii se vor mândri să poarte bijuteriile făcute de ei.
12. Mergeţi la înot. Dacă sunteţi destul de norocoşi să trăiţi aproape de mare, mergeţi să înotaţi când este posibil. Marea are un efect calmant asupra copiilor şi cantitatea de energie folosită în apă vă asigură că nu vor fi la fel de activi când ajung acasă. Dacă nu locuiţi aproape de mare, mergeţi la o piscină.
13. Organizaţi zile de întâlniri cu prietenii. Stabiliţi în calendar câteva zile de joacă şi invitaţi prietenii copiilor. În timp ce aceştia petrec timp împreună, aveţi ocazia de a vă face o treabă şi, eventual, chiar de a lega relaţii cu alţi părinţi. Plus că invitaţia poate fi returnată într-o zi.
14. Vizitaţi biblioteca. În cele mai multe biblioteci puteţi obţine mai mult decât cărţi; puteţi obţine filme şi muzică. Dedicaţi o zi acestei activităţi. Lecturaţi în cadrul bibliotecii, în loc să luaţi cărţile acasă. Insuflă-le copiilor dragostea pentru cărţi - este unul dintre cele mai bune daruri pe care le poţi da.
15. Stabiliţi o zi de relaxare. Cu toate aceste activităţi plănuite, copiii vor avea nevoie şi de o pauză. Asiguraţi-vă că includeţi în planificare şi nişte zile în care doar vă relaxaţi uitându-vă la filme, ascultând muzică sau citind.
Sursa: adev.ro