Cu această problemă se confruntă, mai devreme sau mai târziu, orice persoană, fie în rolul de părinte, fie ca prieten de familie, invitat la sărbătorirea primei zile de naștere a unui copilaș. În continuare vă prezentăm o listă generalizată de potențiale cadouri. 

Ce să dăruim copilului la 1 an? Idei de cadouri

Jucării

La această vârstă jucăriile sunt cele mai căutate cadouri. Dar țineți minte aspectul cel mai important: jucăria trebuie să dezvolte la copil o anumită abilitate, și nu doar să se prăfuiască pe rafturi.

✔ O mașinuță mare sau un tolocar

În general, micuții de un an sunt extaziați, de regulă, de tot ceea ce se mișcă. Iar dacă mașinuța poate fi legată cu o sforicică și plimbată prin casă, sau și mai bine, copilul se pot plimba singur cu aceasta, încântarea este dublă!

✔ O bicicletă cu mâner

Bicicleta cu mâner este o alternativă pentru cei activi. Copilul va avea senzația că ar conduce singur, ceea ce este foarte important la această vârstă. Însă țineți cont de un aspect: această bicicletă este bună pentru perioada uscată a anului sau pentru apartament, dacă este suficient de mare.

✔ Un cort sau o căsuță de joacă

Pentru un preț relativ nu prea mare veți dărui copilului un locșor propriu. Este posibil ca micuții să nu înțeleagă de la bun început beneficiile acestui cadou, însă îl vor aprecia mai devreme sau mai târziu. Amintiți-vă de dumneavoastră în copilărie, când construiați corturi sau colibe sub mese și pături.

✔ Leagăn/scrânciob 

Toți copii adoră să se dea în leagăn. În prezent există leagăne atât pentru interior, cât și pentru exterior.

✔ Jucării balansoare

Sunt o variantă a leagănului, dar de podea și mai sigure. Există balansoare gonflabile, de lemn și moi/de plus (preferatele micuților).

✔ Piscină gonflabilă cu mingi

De regulă, se bucură de mare succes la micuți, în special dacă i se arată de la bun început cum se folosește piscina. În plus, copilul va găsi utilizare mingilor și în afara piscinei. Dar fiți conștienți de faptul (sau pregătiți psihologic părinții sărbătoritului) că toate aceste mingi se vor împrăștia prin tot apartamentului. Mulți medici consideră că o astfel de jucărie influențează pozitiv asupra dezvoltării fizice a copilului.

✔ Păpuși

Unei fetițe îi puteți dărui o păpușă. Este de preferat ca hainele păpușii să poată fi scoase, și atunci o puteți învăța pe fetiță să îmbrace și să dezbrace păpușica. De altfel, o astfel de abilitate este utilă și băiețelului, dar înțelegem, desigur, că nu puteți merge la ziua de naștere a unui băiețel cu o păpușă. În plus, împreună cu păpușica puteți dărui un set de veselă pentru păpuși, dar fără detalii mici, precum și un pătuț sau un cărucior.

Ce să dăruim copilului la 1 an? Idei de cadouri

Jocuri instructiv-educative

✔ Papucei

Este vorba despre papucei sau pantofiori moi, de culori aprinse, cu ajutorul cărora copilul își dezvoltă motricitatea fină – el poate încheia sau dezlega șireturile, folosi încheietoarele de tip arici sau lipici etc. Există papucei cu nasturi, buzunărașe și alte detalii. Pe lângă funcția instructivă, un astfel de cadou are și o valoare practică – papuceii pot fi purtați prin casă.

✔ Măsuță

Pe piață există foarte multe modele, dar esența lor este una – ele conțin un număr mare de jocuri de dezvoltare. De obicei este vorba despre piramide, sortatoare și labirinturi, constructor. Copilul va învăța să deosebească obiectele după formă, culoare, mărimi. Jucăria dezvoltă perseverența, coordonarea, logica.

✔ Matrioșka

Da-da, bine cunoscuta matrioșkă, care provoacă zâmbetele adulților, dar cu siguranță va fi pe placul copilului. Mai ales că psihologii pediatri afirmă că abilitatea logică de bază este inserarea formelor mici în cele mari.

✔ Cărți

Foarte populare printre copii și părinți sunt cărțile „vorbitoare”, care „recită” întreg textul sau fragmente ale acestuia. Sunetul apare la apăsarea unui buton.

✔ Vopsele pentru pictura cu degetele

Odată cu acest cadou simplu veți aduce în familie mai multe momente vesele și fericite, când foile de hârtie, podeaua, pereții, hainele, mâinile și fețele vor „străluci” multicolor.

Ce să dăruim copilului la 1 an? Idei de cadouri

Jucării practice

Ele vor fi apreciate mai degrabă de părinți, decât de copii, însă utilitatea acestor cadouri nu este deloc mai mică.

✔ Lenjerie de pat sau prosoape

Credeți că este un cadou prea banal? Poate, dar este posibil ca acest cadou să fie cel mai util în ziua respectivă. Întrebați mama sărbătoritului dacă a mai primit cadou seturi de lenjerie de pat. Dacă nu, o puteți face cu încredere. În plus, puteți decora fața de pernă sau prosopul cu broderie sau aplicații personalizate, iar atunci cadoul va deveni și mai prețios. Din aceeași categorie de cadouri – perna și plapuma pentru copii (de obicei, pentru copilașii de până la un an nu este recomandat să doarmă pe pernă, de aceea se prea poate că acest atribut pentru somn să îi lipsească). 

✔ Hăinuțe și încălțăminte

Pe la aproximativ un an începe timpul când micuțul poartă mai multe hăinuțe. Iar cele dăruite cu prisosință la ieșirea din maternitate îi sunt, cu siguranță, cam mici. De aceea hainele sunt întotdeauna binevenite, însă aveți grijă să luați mărimi un pic mai mari. Dar nu exagerați, având grijă ca, de exemplu, tricourile de vară să nu îi fie numai bune exact când vine iarna.

✔ O periuță de dinți de calitate (sau câteva) și un set de paste de dinți cu gusturi diferite

De la un an, medicii ne recomandă să începem să obișnuim micuțul cu spălatul pe dinți. Putem dărui un set de periuțe diferite (deoarece trebuie schimbate destul de des), precum și paste de dinți pentru copii.

✔ Sanie

Dacă este iarnă sau toamnă târzie, puteți dărui micuțului o sanie. În unele cazuri (atunci când nu trebuie să intre în magazin sau să traverseze strada), o plimbare cu sania este foarte confortabilă atât pentru mămică, cât și pentru micuț.

Ce să dăruim copilului la 1 an? Idei de cadouri

Cadouri-amintire

✔ Linguriță de argint gravată

Dacă micuțul nu a primit o linguriță cu ocazia primului dințișor, este timpul să îi oferiți una! Copilașul va avea propria linguriță, care mai târziu își va găsi locul în cutia cu amintiri a familiei.

✔ Album foto în stil scrapbooking

Cereți de la părinți niște fotografii reușite ale micuțului de la naștere și până la un an și realizați un album (îl puteți face dumneavoastră personal sau îl puteți comanda unui profesionist). Cadoul va face furori. Lăsați câteva pagini goale la sfârșitul albumului, pentru a lipi fotografii de la prima zi de naștere.

✔ Sesiune foto pentru micuț

Acest cadou va face furori și mai mari decât precedentul. Citiți mai multe despre sesiunile foto pentru copii aici (https://mamaplus.md/ru/posts/10685/)

✔ Bijuterie

Este un cadou pentru mai târziu. De regulă, copiii primesc un pandantiv sau un lănțișor.

✔ Dispozitiv de măsurare a înălțimii

Imediat ce micuțul poate sta în picioare singur, este timpul să înceapă măsurătorile! Înainte tocul ușii era folosit pe post de dispozitiv de măsurare a înălțimii, dar acum au rămas prea puțin adepți ai metodei tradiționale, de aceea acest cadou este unul potrivit.

✔ Set de modelat

Cu ajutorul lui puteți face amprentele în lut ale mânuțelor și piciorușelor copilașului. Dacă părinții au făcut astfel de amprente la naștere, cele de la un an vor putea fi folosite pentru comparare.

✔ Vin

În trecut exista un obicei – la nașterea copilului se îngropa în pământ o sticlă de vin, care era dezgropată și deschisă după 18-20 de ani, când copilul are voie să bea. Dăruiți familiei un vin de marcă cu termen de păstrare nelimitat, cu eticheta „A se deschide la majorat”. Puneți părinții să jure că vor ascunde sticla și că o vor deschide la împlinirea de către copil a vârstei de 18 ani. Iar acum imaginați-vă majoratul, când sticla va fi scoasă din ascunzătoare, va fi deschisă cu aplauze și savurată împreună cu amintirile frumoase de la prima zi de naștere.

Ce să dăruim copilului la 1 an? Idei de cadouri

Cadouri nedorite:

  • Zornăitoare și alte jucării pentru bebeluși. Un copil de un an va fi interesat de ele maximum 5 minute.
  • Jucăriile destinate pentru copiii mai mari de trei ani. Sărbătoritul  va trebui să aștepte prea mult ca să se poată juca cu ele. În plus, până la trei ani el poate strica jucăria, fără să fi reușit să se joace cu ea după destinație.
  • Jucăriile cu detalii mici, pe care micuțul le poate înghiți.
  • Jucăriile moi. Acestea nu permit prea mut câmp de manevră, iar acest lucru este foarte important pentru copilul de un an.
  • Jucăriile executate din materiale care nu sunt ecologice.
  • Jucăriile radiocomandate. Copilul nu poate să le comande încă, dar se poate speria de zgomotul produs de ele.

Sursa