”Gata! Renunț la sală, pentru că abia mă pot mișca a doua zi după antrenament.”, este afirmația pe care fiecare din noi a spus-o cel puțin o dată, în încercarea de a face sport după o pauză mai îndelungată. Febra musculară nu este un motiv care ar trebui să te îndrume spre o viața sedentară, ci dimpotrivă. Dacă faci sport în continuare, vei scăpa și de febra musculară acută.

 

mamaplus

Durerea pe care o resimți la nivelul țesuturilor este un fenomen normal și absolut necesar care te ajută să ajungi la o formă fizică optimă. Iată ce ai de făcut dacă febra musculară îți cam dă bătăi de cap:

1. Hidratează-te bine! În unele cazuri, febra musculară şi crampele apar din cauza faptului că nu ai consumat suficiente lichide. Muşchii au nevoie de lichide pentru a se contracta eficient. Aşadar, consumă apă înainte, în timpul şi după terminarea antrenamentului.

2. Forţează-te să faci mişcare în continuare. Evident, nu trebuie să alergi o jumătate de kilometru cu gândul că vei scăpa de durere. Este recomandat să faci mişcare uşoară, de exemplu o plimbare pe jos.

3. Fă o baie caldă cu sare. Umple cada cu apă caldă, adaugă un pumn de sare grunjoasă şi stai în ea timp de 20 de minute. Apa caldă va destinde musculatura şi va reduce tensiunea din zona muşchilor.

4. Foloseşte un unguent special. Pentru dureri musculare, întindere de ligamente masează zonele afectate de câteva ori pe zi.

5. Consumă mai mulţi carbohidraţi şi proteine. Ia suplimente nutritive şi antioxidanţi, vitamina C ajută la refacerea tesutul afectat.

6. Consumă cafeină înainte cu o oră de antrenament, deoarece aceasta poate reduce durerea percepută în timpul febrei musculare.

7. Regula celor 10% – când începi o activitate nouă, ia-o treptat și crește durata, dar și intensitatea exercițiilor cu 10% pe săptămână. 

Spor(t) la treabă în continuare!

Sursa