mamaplus

Vrei să îți mărești sânii? Află care sunt tipurile de proteze mamare și la ce riscuri te expui

-
//
03.06.2020

Intervenția de augumentare a sânilor este cu siguranță una dintre cele mai dorite schimbări în rândul operațiilor chirurgicale alese de femei. Fie că e vorba despre o problemă de sănătate sau doar de una estetică, mărirea sânilor cu proteze mamare este una dintre puținele intervenții care pot da un rezultat atât de rapid și spectaculos.

În domeniul operațiilor estetice există deja o paletă vastă și variată de categorii de proteze mamare ce diferă în funcție de formă, material, cantitatea de material pe care o conține și apariție.

„Un implant mamar constă într-o proteză mamară care este formată dintr-o membrană siliconată plin cu gel siliconic sau ser fiziologic. Fiecare femeie este unică și are forme și așteptări diferite. De aceea, pacienta trebuie să poarte o discuție cu chirurgul în care vor alege de comun acord tipul de proteză potrivită toracelui ei”, explică Dr. Silvia Stănculescu, specialist în chirurgie plastică și microchirurgie reconstructivă.

Operația de augumentare mamară durează timp de 2-3 ore și constă în crearea unei incizii în șanțul submamar, periareolar sau în pliul aflat sub axila care va fi „buzunarul” în care se va introduce proteza mamară. Cicatricile se vindecă în maximum un an, iar durerile vor fi calmate prin tratamente și sfaturi recomandate de medicul specialist.

Tipuri de proteze mamare:

În funcție de formă, protezele mamare pot fi rotunde, ovale sau alungite, iar suprafața acesteia poate fi netedă sau texturată. Din punct de vedere al compoziției, pacienta poate alege între implanturile cu ser fiziologic, cu gel siliconic sau mixte.

Protezele saline sau cu ser fiziologic sunt recomandate persoanelor de peste 18 ani și utilizate pentru că substanța din interiorul ei se regăsește în 70% din corpul uman. Sunt flexibile și conferă bustului un aspect natural. Deoarece gradul de obstrucționare a vizibilității este mic, în cazul mamografiei rezultatele sunt mai precise în comparație cu celelalte proteze.

Protezele cu silicon au un aspect si o senzatie tactila naturala datorita consistentei ridicate si vascozitatii gelului care formeaza continutul. Sunt recomandate femeilor de peste 22 de ani si este elastic, fara a-si schimba forma sau modelul in timp. Implantul cu gel siliconic este cel mai folosit in plan mondial, siliconul fiind o substanta extrasa din nisipul gasit pe fundul marii. Acesta se poate modela usor si are ca avantaj faptul ca ofera o garantie de lunga durata.

Protezele mixte combină siguranța implanturilor saline cu calitățile gelului siliconic. Astfel se formează hidrogelul care este un polizaharid compus dintr-un înveliș de silicon umplut cu carboxil metil celulozic și ser fiziologic.

Riscurile intervenției cu implanturi mamare:

Orice operație presupune un risc, iar augumentarea mamară, deși este un procedeu foarte sigur și bine pus la punct, prezintă și ea câteva complicații.

Dat fiind faptul că răspunsul organismului la orice corp străin este acela de a-l respinge sau izola, corpul va forma în jurul protezei o capsulă. Cea mai frecventă problemă postoperatorie o reprezintă contracția capsulară. Aceasta apare atunci când capsula ce se formeaza în jurul protezei începe să se strângă, iar tratarea constă în excizia capsulei, incizia ei și înlocuirea cu o altă proteză mamară. Alte urmări ale augumentării mamare pot consta în tulburări de sensibilitate în zona mamelonului, sângerări sau infecții.

În urma unui traumatism, protezele mamare se pot rupe. În cazul fisurării unui implant cu proteză salinică, serul fiziologic este absorbit de organism și se dezumflă fără a avea efecte nocive asupra organismului. În cazul celui cu gel siliconic, conținutul protezei nu se scurge în organism datorită capsulei periproteice. Pacienta poate simți totuși o senzație de căldură și poate sesiza o modificare a formei sânului. În ambele cazuri, proteza care a suferit ruptura va fi înlocuită cu una nouă.