Niciodată nu e prea târziu pentru a adopta obiceiuri sănătoase. Există o serie de lucruri pe care poți încerca să nu le mai faci pentru a încetini ceasul biologic și a trăi mai mult, indiferent dacă ai 20 sau 70 de ani.
Nu mai mânca atât de multe alimente procesate
Prea mult zahăr, prea multă sare și prea multe grăsimi sunt asociate cu alimentele foarte procesate (pâine albă, chipsuri, mezeluri, băuturi energizante), ceea ce duce la apariția multor cazuri de boli cardiovasculare, hipertensiune arterială, cancer și diabet. Fă-i o favoare organismului și încearcă să mănânci mai des alimente mai simple, pentru că acestea sunt legate de o sănătate mai bună și de longevitate: legume proaspete, pe care să le consumi ca atare sau să le gătești acasă, fructe, semințe, cereale integrale, păsări de țară.
Nu mai fuma
Dacă ești fumător, știi cât de greu poate fi să renunți. Dar iată o încurajare: oamenii de știință spun că fumatul rămâne cea mai importantă cauză de deces care poate fi evitată. Unele estimări sugerează că fumatul îți poate fura nu mai puțin de 10 ani din viață. Vei fi surprins să constanți că organismul te va ierta: tensiunea arterială și circulația se vor îmbunătăți la scurt timp după renunțarea la fumat, riscul de a face cancer va scădea cu fiecare an în care nu mai fumezi, iar aspectul tău fizic va fi unul întinerit.
Nu mai accepta sedentarismul
Un studiu publicat în 2011 în revista științifică The Lancet, care examinează obiceiurile de activitate a mai mult de 416.000 de bărbați și femei din Taiwan, a descoperit că efectuarea a doar 15 minute de exerciții de intensitate moderată în fiecare zi a ajutat subiecții să trăiască trei ani în plus. Sporul de longevitate a durat până la patru ani pentru persoanele care au atins pragul de 30 de minute pe zi. Rezultatele sunt valabile chiar și pentru cei cu probleme de sănătate, cum ar fi bolile cardiovasculare.
Nu te mai înfuria
Furia poate fi o emoție percepută ca o eliberare, mai ales în cazurile în care este justificată, dar care poate face mult rău dacă persistă. Atunci când te înfurii sau când ești stresat, nivelurile de cortizol (hormonul stresului) cresc, cu efecte negative asupra inimii, metabolismului și sistemului imunitar. Cortizolul ridicat a fost asociat cu o mortalitate mai mare într-o serie de studii, deci, pentru o viață mai lungă și mai sănătoasă, învață să-ți controlezi furia și stresul. Dacă nu reușești singur sau cu ajutorul apropiaților, cere sfatul unui psihoterapeut.
Nu te îndepărta de prieteni
Menținerea legăturilor sociale reprezintă un stimulent al longevității, care te ajută să gestionezi stresul și să-ți întărești sistemul imunitar. Relațiile bune din viața ta te mențin puternic, în timp ce relațiile toxice te pot face să te confrunți cu depresia sau chiar cu un atac de cord.
Nu te mai gândi că schimbările mici nu sunt utile
Schimbările radicale ale stilului de viață ar putea fi inspirate, dar și descurajante - și, prin urmare, de scurtă durată. Data viitoare când te hotărăști să mănânci mai sănătos sau să faci mai mult sport, gândește în termeni mai mărunți. Alege câte o mică schimbare pe rând, cum ar fi să te ridici cu 10 minute mai devreme din pat dimineața sau să adaugi în meniu câte o salată de crudități în fiecare zi.
Nu minimiza importanța conștiinciozității
Dintre toate trăsăturile de personalitate care ți-ar putea afecta longevitatea, lipsa de conștiinciozitate este poate cea mai importantă. Specialiștii spun că oamenii conștiincioși tind să se angajeze în comportamente sănătoase, cum ar fi să mănânce echilibrat, să facă exerciții fizice și să urmeze sfaturile medicilor, evitând în același timp comportamente riscante precum fumatul, șofatul imprudent etc.
Nu evita controalele medicale periodice
Multe persoane nu merg la medic deoarece au impresia că sunt perfect sănătoase, iar altele deoarece se tem că au boli grave și medicul le va da vestea că nu se vor putea vindeca. Consultul medical anual este important, la fel și alte teste recomandate de medici, atât pentru prevenirea unor boli, cât și pentru descoperirea unor afecțiuni care cu cât sunt depistate mai de timpuriu, cu atât au șanse mai bune de tratament.
Nu te mulțumi cu un somn tulburat
Cantitatea de somn îți poate afecta speranța de viață și nu doar pentru că un șofer care nu doarme bine riscă un accident de mașină, ci și pentru că un somn insuficient sau tulburat crește stresul și riscul de boli cardiovasculare. Dormitul prea puțin (mai puțin de șase ore) sau prea mult (peste nouă ore) crește riscul de moarte prematură. Pentru o viață mai lungă, fă-ți un scop din a obține un somn odihnitor în fiecare noapte.
Nu te baza pe gene
Dacă părinții, bunicii sau alți membri ai familiei au trăit până la vârste înaintate, e posibil să le urmezi exemplul, dar nu te baza pe acest lucru. Studiile efectuate până în prezent sugerează că moștenirea genetică poate fi responsabilă doar pentru o treime din potențialul tău de longevitate. Factorii de mediu și de stil de viață, cum ar fi dieta, sportul, expunerea la toxine, stresul, grija pentru consulturile medicale anuale joacă un rol imens în cât de repede îmbătrânești.