Uscătoarele de mâini moderne cu „jet-aer” promit că vor usca mâinile în câteva secunde, trăgând aerul la 400 km / h pentru a îndepărta apa.

Un studiu a descoperit că uscătoarele de mână moderne sunt mult mai rele decât prosoapele de hârtie atunci când vine vorba de răspândirea germenilor, potrivit oamenilor de știință.

Atât uscătoarele cu jet de aer cu putere mare, cât și aerul cald răspândesc bacteriile în aer, către utilizatori și către cei din apropiere, susțin aceștia.

Cercetătorii au găsit de 19 ori mai mulți germeni în aerul din jurul uscătoarelor cu jet, în comparație cu aerul din jurul distribuitoarelor de prosoape de hârtie. Ei au descoperit, de asemenea, de cinci ori mai multe bacterii în jurul uscătoarelor cu jet de aer decât uscătoarele de aer cald.

Cercetările anterioare au arătat că, de obicei, după ce a mers la toaletă, o persoană are în jur de 200 de milioane de bacterii pe centimetru pătrat pe fiecare mână. Iar mâinile contaminate cu viruși pot transfera bacterii pe alte cinci suprafețe sau alte 14 persoane.

Ca parte a studiului, cercetătorii au contaminat mâinile cu un tip inofensiv de bacterii numit Lactobacillus, care nu se găsește în mod normal în băile publice. Acest lucru a fost făcut pentru a imita mâinile care au fost spălate prost după folosirea toaletei.

Detectarea ulterioară a Lactobacillus în aer a dovedit că acesta trebuie să fi venit de la mâini în timpul uscării. Experții au colectat probe de aer în jurul uscătorilor de mână și, de asemenea, la distanțe de un metru și doi metri.

Dr. Lisa Ackerley, profesoară la Royal Society of Public Health, avertizează cu privire la „efectul de strănut” în timpul spălării toaletei.

Imposibilitatea de a pune capacul toaletei înainte de spălare înseamnă că bacteriile sunt pulverizate și pot acoperi suprafețe aflate chiar mai departe de 20 de metri.

Ea a spus: „Dacă mergeți la toaletă și nu lăsați capacul înainte să vă spălați, atunci când faceți această procedură, germenii care sunt în toaletă se vor răspândi în jurul cabinei de toaletă. Acest lucru înseamnă că ar putea ateriza pe vasul de toaletă sau hârtia igienică în sine și asta înseamnă că ulterior ar putea fi răspândite pe mâini și pe alte suprafețe.”

Lactobacilii au fost încă depistați în aer la 15 minute după ce persoana și-a uscat mâinile.

Profesorul Mark Wilcox, de la Școala de Medicină a Universității Leeds, care a condus studiul, a declarat: „Data viitoare când veți usca mâinile într-o toaletă publică folosind un uscător electric de mâini, este posibil să răspândiți bacterii fără să știți. Aceste descoperiri sunt importante pentru înțelegerea modului în care bacteriile se răspândesc, cu potențialul de a transmite boala.”

Cercetarea a fost publicată în Journal of Hospital Infection.