mamaplus

Un pediatru enumeră șase simptome la copii pe care nu ar trebui să le ignori niciodată

-
//
06.06.2022

Bunăstarea și sănătatea copilului sunt mai presus de orice pentru fiecare părinte și tocmai de aceea, s-ar putea să simți nesiguranță și chiar panică atunci când starea micuțului tău se agravează. Chiar și o banală febră s-ar putea să-ți dea mari bătăi de cap atunci când nu scade odată cu tratamentul. Este important să fii un părinte informat și să acționezi corect atunci când se întâmplă ca cel mic să fie bolnăvior. La ce simptome ale copilului ar trebui să fii atentă, îți explică în continuare un medic pediatru.

Febră mare

Ce înseamnă febră mare? O temperatură mai mare de 38 de grade Celsius sau mai mare la un copil mai mic de 3 luni; temperatură mai mare de 38,3 grade Celsius la un copil de 3 până la 6 luni; sau o temperatură mai mare de 39 la un copil între 6 luni și 2 ani.

Pediatrii subliniază că atunci când apare febra la copil, numărul afișat pe termometru nu este la fel de important ca dispoziția copilului. Singura mare excepție: sugarii sub 3 luni, care au nevoie de îngrijiri medicale imediate dacă febra crește la 38 grade Celsius.

„Dacă febra copilului este cauzată de o infecție bacteriană, cum ar fi o infecție a tractului urinar, s-ar putea răspândi rapid prin corp. De obicei, este doar un virus comun care cauzează simptomele, dar trebuie să-l verificăm pentru a fi siguri. Este important să suni imediat medicul sau să mergi direct la urgență. La copiii mai mari de 2 ani, febra nu este atât de gravă dacă copilul este hidratat și se comportă normal. În oricare dintre situații, sună medicul pediatru pentru îndrumare”, spune medicul pediatru Jennifer Shu, coautor al cărții Heading Home With Your Newborn: From Birth to Reality.

Febră de lungă durată

Ce este febra de lungă durată? O febră care nu scade odată cu tratamentul sau care durează mai mult de cinci zile.

Dacă i-ai dat copilului medicamente pentru a-i scădea febra, iar acest lucru nu se întâmplă în 4-6 ore, sună imediat medicul pediatru. Acesta ar putea fi un semn că infecția este prea puternică pentru ca organismul să lupte împotriva ei, iar medicul poate dori să facă o examinare amănunțită pentru a determina cauza. O febră cauzată de un virus comun precum răceala sau gripa dispare de obicei în cinci zile. Unul care persistă mai mult – chiar și atunci când este de grad scăzut – poate fi cauzat de o infecție precum pneumonia bacteriană, care necesită tratament cu antibiotice.

Febră cu dureri de cap

O febră care este însoțită de dureri de cap sau o erupție cutanată care fie seamănă cu vânătăi sau arată ca niște puncte roșii poate indica simptome de meningită care necesită imediat îngrijiri medicale.

Erupție cutanată în formă de cerc

O erupție cutanată care seamănă cu un cerc sau constă în puncte roșii mici care nu dispar atunci când apăsați pielea sau vânătăi excesive poate indica simptomele bolii Lyme. Orice vânătaie inexplicabilă, larg răspândită poate fi un semn al unei posibile tulburări de sânge. În plus, o erupție cutanată, adesea puțin crescută, poate fi un semn al unei reacții alergice. Dacă micuțul tău are dificultăți de respirație sau este agitat ori letargic, trebuie consultat imediat de un medic.

Alunițe neobișnuite

"Ține cont de alunițele copilului, în special de cele pe care le-au avut de la naștere, deoarece acestea au un risc mai mare de a deveni maligne", spune Ari Brown, MD, medic pediatru. Poți face o verificare lunară a pielii copilului. Anunță medicul dacă observi o aluniță care are o formă neregulată.

Dureri de cap și vărsături

O durere de cap care apare dimineața sau în miezul nopții și care este însoțită de vărsături ar putea fi semne ale unei migrene. Medicul poate prescrie tratamentul adecvat. Migrenele la copii nu sunt periculoase și tind să apară destul de des.