mamaplus

Un medic pediatru oferă 7 sfaturi pentru combaterea răului de mașină la copii

-
//
30.11.2021

Cu toate că nu există o soluție magică care i-ar salva pe cei mici de episoadele de greață în timp ce călătoresc cu mașina, se pare că părinții pot preveni aceste simptome neplăcute cu ajutorul unor trucuri accesibile. Medicul pediatru Maria Mihai a oferit câteva recomandări prețioase, care îți vor prinde bine în astfel de situații.

Ce se întâmplă în organismul celor mici în aceste momente? La nivelul urechii interne se află sistemul vestibular responsabil de mișcare și de menținerea echilibrului, explică dr. Maria Mihai. De cele mai multe ori, răul de mașină apare când există o discordanță între ceea ce percepe urechea internă și ceea ce percep ochii. Atunci când călătorim cu mașina și nu privim pe geam, urechea internă sesizează miscarea, dar ochii nu.

Soluții pentru diminuarea simptomele răului de mișcare

  • Încurajați copilul să se uite pe geam, să se joace jocuri cu voi, să asculte muzică mai degrabă decât să se uite într-o carte sau pe telefon.
     
  • Copilul ar trebui să ia masa cu cel puțin o oră și jumătate înainte de drum. Optați pentru mese ușoare.
     
  • Pe drum pregătiți câteva gustări mai uscate (sandwichuri, biscuiți, brioșe, pâine prăjită, grisine, pufuleți, fructe uscate, nuci) și lămâie (scade senzația de greață). Ghimbirul diminuează riscul de apariție a vărsăturilor.
     
  • Nu vă temeți de curent - lăsați aerul condiționat sa meargă sau geamurile puțin deschise. Dacă e mereu aer care circulă, mai diminuează senzația de greață. În sezonul rece porniți aerul condiționat.
     
  • Porniți la drum când e ora de somn a copilului sau dacă e un drum mai lung, conduceți pe timp de noapte.
     
  • Opriți de câte ori este nevoie, faceți pauze pentru plimbări scurte și hidratați copilul corespunzător –gurițe mici și dese, însă nu imediat după vărsătură.
     
  • Puteți folosi medicamente pentru răul de mașină, însă cele mai multe sunt indicate copiilor cu vârsta de peste 3 ani. Consultați medicul și în privința dozei. Dacă respectați vârsta și doza puteți încerca orice preparat de pe piață împotriva răului de mașină. Câteva exemple ar fi (emetix, plasturi narcis, acadele cu Ghimbir sub supravegherea unui adult).

Medicul pediatru Maria Mihai mai subliniază că răul de mașină nu este un motiv pentru a nu ține copilul în scăunel rear facing (adică cu spatele la sensul de mers) până la minim 2 ani.