mamaplus

Un medic infecționist a explicat când e considerat vindecat un pacient cu coronavirus

-
//
12.08.2020

Medicul infecționist Adrian Marinescu din România a explicat când e considerat vindecat un pacient cu coronavirus. Conform medicului Marinescu, o persoană cu coronavirus trebuie să stea neapărat în izolare timp de 14 zile din momentul în care i-a fost pronunțat diagnosticul.

În funcție de evoluția bolii, pacientul poate fi externat mai devreme din spital, însă, chiar dacă este trimis acasă, trebuie să fie în izolare până la încheierea termenului de 14 zile. Regula celor două teste consecutive nu mai este, în prezent, necesară, mai spune doctorul infecționist. După cele 14 zile de izolare, fostul pacient poate reveni la viața normală, însă trebuie să respecte în continuare regulile de prevenție. În cazul pacienților cu forme grave de Covid-19, perioada poate fi mai mare de 14 zile, în funcție de evoluția bolii.

Practic, pacientul, în funcție de forma de boală, poate fi externat şi mai repede de 10 zile. Poate să fie externat după 2 zile, în momentul în care are o formă uşoară, asimptomatică. Este clar că perioada de izolare trebuie să fie de 14 zile.

Înseamnă perioada de internare, plus perioada de izolare la domiciliu. Dacă are o formă moderată sau o formă severă, sigur, că internarea va fi mai lungă. Dar perioada de izolare este cea de 14 zile. După această perioadă, poate să revină în comunitate, respectând aceleaşi măsuri de prevenție.

Aici, termenul de vindecat e discutabil. Se consideră că nu mai este perioada activă de infecție. Ăsta este elementul!

După aceste 14 zile, el nu mai poate să transmită virusul?

În principiu spun, pentru că nu e nimic sută la sută, aşa cum arată datele acum de peste tot din lume, nu mai este forma activă şi atunci nu mai transmite. Dar nu înseamnă că trebuie să respecte aceleaşi măsuri de prevenție pe care noi toți le respectăm. Că, până la urmă, nu ştim cine este lângă noi şi nu ştim cine poate să ne infecteze.

Mai există o altă categorie, de pacienți cu forme moderate, grave, severe, critice, care stau efectiv internați în spital. Pentru ei sunteți aproape convinşi că sunt vindecați, nu? Pentru că ei au făcut două teste consecutive.

Nu e vorba despre teste. În momentul ăsta nu mai este regula de a face cele două teste consecutive. Deocamdată, vorbim în felul următor, în momentul în care e o formă medie sau o formă severă, pacientul reprezintă o urgență medicală şi are nevoie să stea, să aibă o internare care să asigure faptul că, din punct de vedere medical, lucrurile se rezolvă. Deci, stă atât timp cât este necesar. Dacă e în terapie intensivă, internarea poate să fie de lungă durată.