Transpirăm zilnic 0,5 litri de sudoare: 99% apă şi doar un procent format din săruri minerale, uree, microfloră microbiană şi feromoni este responsabil de mirosul atât de caracteristic al transpirației. Toată această compoziție este secretată de cele 2-3 milioane de glande sudoripare distribuite pe toată suprafața corpului şi aflate sub controlul sistemului nervos simpatic. Palmele, tălpile şi axilele abundă în glande care produc transpirație.
Dr. Mihaela Leventer, medic dermatolog, explică ce este transpirația, de ce transpirăm în exces, dar şi ce metode de tratament ne pot ajuta să scăpăm de această problemă.
Ce este transpirația abundentă:
Termenul medical al transpirației excesive este hiperhidroza şi este un răspuns exagerat al glandelor sudoripare, care provoacă o cantitate de sudoare peste limitele normale. Hiperhidroza poate să fie primară, când nu este provocată de o altă afecțiune sau este un efect secundar al unor medicamente. Poate să apară încă din timpul adolescenței, cel mai frecvent pe palme, picioare sau la axile. Poate să fie secundară, ca urmare a unui tratament medicamentos sau în asociere cu altă afecțiune medicală. În acest caz apare la adulți, pe zone mai întinse ale corpului sau chiar pe tot corpul.
De ce transpirăm în exces?
Mult timp s-a crezut că pacienții cu hiperhidroză au o problemă endocrină, pulmonară sau chiar psihiatrică şi au fost purtați de la un medic la altul. Acum, se ştie că transpirația în exces este datorată semnalelor excesive care vin pe calea filetelor nervului simpatic, cel care controlează perioada activă a zilei. Pacienții cu hiperhidroză transpiră ziua şi nu transpiră noaptea când dorm sau atunci când sunt liniştiți sau se odihnesc.
„Glandele noastre sudoripare, distribuite pe toată suprafața pielii, constituie un adevărat sistem de răcire care ne ajută să ne adaptăm la temperatura ambiantă. În mod normal transpirăm mai mult la căldură, la efort, când facem sex, avem febră sau suntem bolnavi. În condiții de stress broboanele de sudoare trădează concentrarea. Sunt totuşi oameni care transpiră mult peste normal, indiferent de aceste circumstanțe. Ei sunt pacienții care suferă de hiperhidroză (transpirație excesivă) şi reprezintă 3% din populație”, Dr. Mihaela Leventer, medic primar dermatolog.
Cum scăpăm de transpirația în exces?
Transpirația excesivă a palmelor este tratată cu ajutorul unui medicament ce conține toxină botulinică. Substanța este injectată de un medic specialist autorizat după ce în prealabil s-a aplicat o anestezie locală cu cremă sau cu gheață. Fiecare centimetru pătrat necesită câte o înțepătură, medicamentul având capacitatea de a se distribui în jur şi de a bloca transmiterea impulsului nervos la nivelul glandelor sudoripare. Hipersudorația se opreşte la 4-8 zile de la efectuarea tratamentului, iar palmele rămân uscate pentru o perioadă de 5-6 luni, după care tratamentul trebuie repetat.
Un alt tip de tratament pentru hiperhidroză este cel chirurgical. Operația se face în anestezie locală, cu instrumente speciale care chiuretează şi aspiră concomitent glandele sudoripare hipertrofice care se află sub piele, dar şi rădăcinile firelor de păr, zona rămânând netedă. Acest tip de tratament durează o oră. Pansamentele se păstrează doar câteva zile şi nu sunt cicatrici vizibile. Rezultatele se obțin imediat şi sunt permanente. Intervenția nu are riscuri majore, iar scăderea sudorației într-o singură zonă nu înseamnă retenție de „toxine” în corp.
Ambele tratamente expuse mai sus sunt de lungă durată şi oferă pacientului stresat şi sătul de transpirație, ocazia să scape de ea fără niciun efect negativ.