Un ciclul menstrual normal este caracterizat prin apariţia regulată a menstruației, care trebuie aibă loc la fiecare 21-35 zile, cu durată de 3-7 zile.
Perturbarea ciclului menstrual nu este o boala, ci doar indică faptul că organele genitale interne au produs o „defecţiune”. De obicei, cauza principală constă în dereglarea sistemului hormonal. Iar vinovaţii sunt atât hormonii sexuali, cât și hormonii glandei tiroide, glandei suprarenale şi hipofiza.
Cea mai severă formă de tulburări menstruale este amenoreea: absența completă a menstruației mai mult de șase luni. Mai mult, trebuie să ne alerteze menstruaţia rară sau, dimpotrivă, menstruația prea abundentă, precum și neregularitatea acestora. Femeile ar trebui să fie atente la menstruaţia care durează doar 1-2 zile sau mai mult de o săptămână.
Cauzele turburărilor menstruale pot fi:
- stresul sau leziunile sistemului nervos;
- bolile infecțioase și neinfecțioase ale organelor genitale interne;
- alte boli grave ale organelor și sistemelor interne (ficat, rinichi, sânge);
- bolile infecțioase grave;
- o predispoziție genetică;
- administrarea anumitor medicamente;
- schimbarea bruscă a locului de stai;
- radiații și intoxicații;
- alimentaţia nesănătoasă.
Uneori, în spatele dereglărilor minore ale ciclului menstrual pot sta boli foarte grave: sarcina extrauterină, cancerul ovarian şi uterin, tumoare pe creier.
Femeia trebui să se consulte cu medicul ginecolog, la primele semne că ciclul menstrual a suferit unele modificări. În primul rând, medicul va iniţia investigarea profilului hormonal. De asemenea, va fi necesară realizarea unei ecografii, pentru a exclude boli ale organelor interne. O altă investigaţie ar fi verificarea existenţei unei infecții, prin intermediul unui tampon vaginal normal sau cu ajutorul analizei PCR. Normalizarea ciclului menstrual este foarte importantă. În asemenea cazuri, tratamentul nu constă în eliminarea simptomelor, ci a cauzelor care au condus la dereglările menstruale:
- procesele infecțioase și inflamatorii sunt tratate prin pastile și fizioterapie;
- pentru tulburările hormonale este prescrisă terapia hormonală;
- în cazul tumorilor se aplică metodele chirurgicale;
- pentru a întări organismul slăbit sunt recomandate exercițiile fizice, alimentaţia sănătoasă şi cât mai multe vitamine.
Telefon: 022 202 373
Adresa: str. Cuza Voda, 44A, mun. Chișinău