Fie că trec prin perioade mai stresante sau au reacții alergice la anumite alimente, cei mai mulți copii suferă de durerile de burtă mai ales în perioada sezonului estival. Este important să fiți la curent cu cei mai importanți factori care ar putea provoca aceste spasme și să acționați imediat.

Constipația dă dureri de burtă

Pediatrii spun că 98% dintre copiii care se prezintă la doctor cu dureri de burtă suferă  de constipație severă. Intestinul lor e plin de fecale ce trebuie eliminate pentru a se elibera de tensiunea de la nivelul intestinului. În aceste cazuri este nevoie de laxative, dar și de o alimentație care să conțină cât mai multe fibre. Constipația este un fenomen frecvent în rândul copiilor de vârstă școlară din cauza faptului că toaletele din scoală nu sunt bine igienizate, iar copiii sunt învățați de acasă să se abțină până când ajung la toaleta proprie. Iar această practică “învață” intestinul să se “abțină” mai mult decât este nevoie.

Anxietatea se poate transforma în dureri de burtă

Evenimente din familie precum divorțul părinților sau decesul unei rude pot deregla tranzitul intestinal prin instalarea anxietății. De asemenea, anxietatea poate fi întâlnită în rândul copiilor care merg pentru prima dată la școală, grădiniță, creșă etc. Pentru a rezolva problema, ar trebui eliminate din alimentație glutenul și lactatele și, mai ales, ar trebui diminuați factorii de stres. Factorii de stres se pot reduce prin exerciții fizice, joacă și multă, multă dragoste.

Alergiile la alimente se pot depista prin durerile de burtă

Dacă au fost eliminate din lista potențialelor cauze constipația și anxietatea, atunci ar trebui luată în calcul posibilitatea existenței unei alergii la anumite alimente. Alte simptome, pe lângă durerile de burtă sunt curgerea nasului, strănutul, umflarea buzelor, urticaria, fenomene care apar în maximum două ore de la expunerea la alimentul respectiv. Alergiile alimentare se desfășoară după un anumit tipar, așa că, dacă depistezi că elementele menționate mai sus se repetă de fiecare dată când copilul mănâncă un aliment, ar fi bine să ceri sfatul medicului. Există riscul că după o expunere prelungită la un anumit aliment, reacțiile să se agraveze.