mamaplus

Trecerea la ora de vară poate afecta starea de sănătate. Cât durează perioada de adaptare?

-
//
29.03.2021

În noaptea din 27 spre 28 martie Republica Moldova a trecut la ora de vară. Trecerea la ora de vară are scopul de a folosi la maximum lumina solară. Totodată, mai mulți specialişti în medicină şi psihologie susțin că trecerea la ora de vară poate influența starea de sănătate şi de spirit a multor persoane, în special a celor care suferă de maladii cronice.

În timp ce o parte dintre oamenii cu care am discutat spun că se adaptează cu uşurință la schimbarea orei, alții se arată deranjați şi spun că timp de câteva zile, organismul are de suferit. Potrivit psihologilor, schimbarea orei poate crea o stare de nervozitate, însă organismul se va adapta repede la aceasta.

„Diminuarea somnului cu o oră ne predispune, pe lângă oboseală, la o stare de iritabilitate, nervozitate şi stres. Riscul accidentelor este crescut în următoarea perioadă, aşa că trebuie să fim mai atenți. Însă partea bună este că atât psihicul, cât şi fizicul nostru se va adapta uşor. Perioada de adaptare durează în jur de două - trei săptămâni. Medicii vin cu câteva sfaturi în acest sens şi ne recomandă să ne trezim cu câte 10-15 minute mai devreme, la fel ne pot ajuta practicarea sportului, plimbările în aer liber şi contactul cu natura”, menționează psihologul Mihaela Roşca.

În luna martie 2019, deputații europeni au votat pentru renunțarea la schimbarea orei în UE începând cu anul 2021. Astfel, fiecare stat membru al blocului comunitar va putea alege dacă să rămână la ora permanentă „de vară” sau la cea „de iarnă”.