Mirosul răspândit în jur poate spune foarte multe despre starea noastră de sănătate. De aceea, este bine să nu ignorăm niciun iz ciudat emanat de propriul corp, căci poate fi semn de boală. În primul rând, transpirația unui om sănătos şi curat nu are miros. Bacteriile de la suprafața pielii, care intră în contact cu transpirația, sunt cele care dau un iz specific fiecăruia dintre noi. Este şi motivul pentru care anumite părți ale corpului, precum picioarele, regiunea inghinală, axilele sau pliurile de sub sâni, la femei, miros mai accentuat decât altele şi necesită o îngrijire aparte.

Când, în ciuda curățeniei corporale şi a igienei orale corecte, se simt mirosuri specifice, e cazul să tragem un semnal de alarmă şi să dăm fuga la medic.

Dacă ştii că urmezi un tratament anume sau că ai consumat anumite alimente, nu e cazul să intri în panică atunci când transpirația capătă un miros urât. Unele medicamente, precum antibioticele pot modifica mirosul natural al pielii. La fel se întâmplă şi când mâncăm ceapă sau usturoi. În general, izurile deranjante se emană prin piele, prin glandele sudoripare şi din gură.

Mirosul transpirației spune mai multe decât crezi

  • Simți un iz de mere stricate sau de acetonă? Diabetul e de vină. Prin transformarea grăsimilor şi proteinelor în glucoză se formează corpi cetonici, care sunt toxici şi pot să ducă până la comă diabetică. Corpii cetonici se elimină sub formă de acetonă prin urină şi prin respirație, dând mirosul caracteristic.
     
  • Mirosul neplăcut de peşte indică afecțiuni digestive şi, în special, faptul că omul nu digeră complet alimentele îngurgitate. De obicei, se întâmplă asta din cauza lipsei unei enzime. Dar şi o substanță conținută de pilulele contraceptive duce la acest iz deranjant.
     
  • Urina miroase a sirop de arțar? Vorbim despre leucinoză, o boală ereditară ce duce la tulburări de metabolizare a acizilor din organism, care se manifestă prin mişcări anormale ale corpului şi ale globilor oculari, alterarea conştienței, până la comă, şi întârziere mintală.
     
  • Izul de amoniac, cunoscut ca factor hepatic, le este caracteristic celor ce suferă de ciroză.
     
  • Respirația miroase a urină? Este din cauza uremiei, adică a nivelului crescut al ureei din sânge.
     
  • Insuficiența hepatică e anunțată de mirosul de sânge stricat sau de ridichi de pământ.
     
  • Când organismul uman e intoxicat cu fosfor, emană iz de usturoi.
     
  • Mirosul aldehidic, puternic, înțepător, sufocant, de mere verzi, e des întâlnit la alcoolici.
     
  • Când respirația miroase a materii fecale, poate fi vorba de ocluzie intestinală, de supurații pulmonare sau de paraziți intestinali la copii.
     
  • Difteria dă un iz dulceag, special.
     
  • Dacă ai renunțat la pâine şi la carbohidrați, să nu te miri că trupul capătă treptat un miros ciudat, nu prea plăcut, o combinație de fructe exotice şi lac de unghii.
     
  • Acidoza metabolică profundă, adică şocul scăderii nivelului glucozei din sânge, duce la instalarea comei rapide şi la respirația cu miros de migdale amare, la fel ca în cazul intoxicării cu cianură de potasiu.