mamaplus

Tot mai mulți copii din Moldova sunt afectați de o infecție virală contagioasă

-
//
09.11.2021

O infecție virală contagioasă, ce cauzează ulcere la gură, mâini și picioare, se manifestă tot mai activ la copiii din țara noastră, numărul celor afectați fiind în creștere. Boala debutează cu febră, scăderea poftei de mâncare și durere în gât, iar perioada de incubație este de 3-6 zile. Nu a scăpat de maladie nici fiica Svetlanei Sainsus, care s-a infectat după ce a frecventat o creșă timp de 4 zile.

Svetlana Sainsus, cofondatoarea unei platforme de caritate, spune că auzise de enterovirus, dar nu şi de boala gură-mână-picior. A înțeles ce înseamnă după ce fiica sa s-a infectat, care în prima zi de îmbolnăvire a făcut febră și tot atunci a început și calvarul. Bubițele au apărut peste tot, Lia nu mânca absolut nimic, bea doar ceaiuri, sucuri și apă rece. Iar deosebit de greu era să-i facă igiena.

„A început cu febra, credeam că este o răceală, dacă sincer m-am speriat, crezând că este vorba de COVID. A început cu febră chiar înaltă, după care 3-4 zile ne-am adresat medicilor. Bubițele au fost tare chinuitoare, mai ales cele din guriță, ea refuza să mănânce”, susține Svetlana.

Toată această perioadă dificilă a durat mai bine de o lună pentru micuța Lia, care s-a aflat mereu în vizorul medicilor. De altfel, doctorii spun că afecțiunea este deosebit de contagioasă, putând fi transmisă pe cale aeriană. De aceea, recomandarea specialiștilor, dar și a Svetlanei, pentru alte mămici, este să evite locurile aglomerate.

„Eu le doresc mămicilor multă răbdare, să se înarmeze pentru că nu trece într-o zi sau două. Este vorba de o lună și este foarte contagioasă. Să evite locurile aglomerate, deoarece copiii se molipsesc într-o secundă”, a mai adăugat ea.

Majoritatea persoanelor care fac boala gură-mână-picior au o formă ușoară, spun doctorii, sau sunt asimptomatice. Un număr mic de cazuri poate avea însă o formă severă.

„Este o boală de obicei relativ ușoară, se îmbolnăvesc preponderent copiii până la vârsta de 5 ani, însă sunt cazuri excepționale când această boală o suportă și adulții”, afirmă medicul pediatru Mihai Stratulat.

Specialistul menționează că nu există un tratament specific pentru această maladie, care reprezintă o infecție virală și se lecuiește în baza simptomelor.

„Un tratament specific nu există, este mai mult un tratament simptomatic, noi încercăm să rehidratăm copilul, pentru că el hidratează atunci când este vomă și diaree”, a conchis pediatrul.

Boala se poate manifestă cel mai frecvent la micuții cu vârsta de până la cinci ani. Potrivit Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, de la începutul acestui an au fost înregistrate aproape 1.700 de cazuri de infecție enterovirală. Părinții care au observat la copii simptome specifice maladiei sunt îndemnați să ceară ajutorul medicilor.