În ultimii 20 de ani, cazurile de hernie de disc la nivel cervical s-au înmulțit periculos, avertizează specialiștii. Fenomenul este asociat tot mai des cu dezvoltarea tehnologiei, care ne îndeamnă să stam cu capul aplecat, fie spre telefoanele mobile, fie spre calculatoare. Potrivit unui studiu american, presiunea la nivelul gâtului este cu atât mai mare cu cât stăm cu capul mai înclinat.
În mod normal, greutatea capului nu depășește 5 kilograme, spun specialiștii. Însă, în momentul în care stăm prea mult cu gâtul aplecat, privind de obicei spre telefonul mobil sau spre laptop, presiunea în zona respectivă crește. Astfel ajungem să resimțim, la nivelul capului și al gâtului, o greutate de până la 27 de kilograme, distribuite în treimea inferioară a coloanei cervicale, acolo unde incidența herniilor de disc este cea mai mare, potrivit fizioterapeuților.
Util ar fi, spun specialiștii, să reducem timpul petrecut în fața dispozitivelor electronice, atunci când este posibil. Sau să ridicăm telefonul puțin mai sus, atunci când îl folosim. Astfel s-ar reduce la jumătate presiunea pusă pe coloana cervicală. Benefice sunt însă și exercițiile de fizioterapie, efectuate de cel puțin de două ori pe zi.
„Pe de-o parte să realizăm o rotație, în mod conștient, fară să avem parte de semnale dureroase. Apoi o aplecare blândă stangă-dreapta, în care umărul este relaxat și căutam ca urechea să se aplece către umăr și exercițiul meu favorit este așa-zisul sertar în care punem mâna pe bărbie și derulăm ușor înapoi capul.”, susține Alexandru Ile, fizioterapeut.
„Toată lumea are hernii de disc după 20 de ani dar nu toată lumea trebuie să ajungă la medic. Herniile de disc simptomatice în general ajung pe la medicul de familie reumatolog și din astea foarte puține. Hernia de disc o avem pentru că încarcăm axial coloana și ultimele niveluri sunt mai predispuse la degenerare. Undeva între 10-20 la sută au nevoie de intervenție chirurgicală.”, afirmă Horațiu Ioani, medic neurochirurg.
Unii medici cred însă că un factor important este cel genetic
„Una din 200 de fete va face scolioză. Nu că a stat strâmb. Are predispoziție genetică sau ereditară de la mamă.”, a mai adăugat Mihai Jianu, medic specialist în chirurgie spinală.
Cert este că în ultimii 20 de ani, timp în care tehnologia a evoluat, cazurile de hernie de disc la nivel cervical s-au înmulțit, susțin specialiștii.