mamaplus

Teste medicale pentru femeile între 20 și 30 de ani. Recomandări și explicații

-
//
28.07.2020

Sănătatea femeii reprezintă una dintre prioritățile medicilor ginecologi, endocrinologi, dar și a altor specialități medicale, cărora pacienta este îndrumată de către medicul de familie, a se adresa în funcție de acuze (episoade hipertensive, tulburări de somn, îngrijiri dermatologice). Eforturile sunt îndreptate spre asigurarea unei stări fizice și psihice bune a femeii în perioada fertilă și post-menopauză.

Femeia cu vârsta cuprinsă între 20 și 30 ani este îndrumată a se adresa medicului de familie chiar și în lipsa unor acuze subiective pentru a fi realizat un screening al diverselor afecțiuni (hipertensiune, neoplasm mamar, cervical, dereglări hormonale), completarea listei vaccinale recomandate în funcție de vârstă și starea de sănătate curentă, încurajarea unui stil de viață sănătos (abandonul fumatului, reducerea consumului de alcool, implementarea unei diete echilibrate) și îndrumarea către efectuarea unor investigații suplimentare sau adresarea către un medic specialist în eventualitatea decelării sau suspiciunii unei patologii.

Explorări clinice și paraclinice de rutină

Printre analizele de sânge recomandate la femeia de vârstă fertilă care dorește planificarea unei sarcini este recomandat de către clinicieni un screening al funcției glandei tiroide pentru decelarea hipotiroidismului care poate avea repercusiuni asupra stării generale a femeii și implicit, asupra fătului.

Printre analizele de laborator recomandate la femeia cu vârsta situată între 20 și 30 ani se numără colesterolul seric (lipidograma). Acest parametru este indicat a fi monitorizat începând cu vârsta de 20 ani în rândul femeilor care sunt predispuse la riscul apariției bolii coronariene. Factorii de risc sunt fumat, obezitate, diabet zaharat, hipertensiune, istoric personal de afectare coronariană sau ateroscleroză, istoric familial de boli cardiovasculare. Screening-ul la 5 ani se recomandă celor care prezintă valori la limita indicației de implementare a terapiei și la o perioadă mai lungă de 5 ani în rândul celor care prezintă risc redus.

Persoanele supraponderale sau obeze, cu un IMC (indice masă corporală) mai mare de 25, respectiv 30, prezintă un risc mai crescut de instalare a diabetului zaharat tip II, față de subiecții încadrați valorilor normale ale IMC-ului. Acestor persoane li se recomandă efectuarea glicemiei à jeun și a unui test de toleranță la glucoză.

Începând cu vârsta de 18 ani se recomandă evaluarea tensiunii arteriale, aceasta fiind efectuată o dată la 1-2 ani. Cazurile care prezintă valori de 120/80 mmHg sau mai mari sau care asociază alți factori de risc necesită screening mai precoce.

Consultul dermatologic

Examinările dermatologice sunt utile persoanelor care prezintă nevi congentali sau dobândiți și istoric familial de melanom malign. Consultul dermatologic se recomandă a fi realizat periodic pentru a identifica acei nevi melanocitari care prezintă risc de transformare malignă.

Examinarea oftalmologică

Persoanele cu vârsta cuprinsă între 20 și 29 ani necesită cel puțin o dată consult oftalmologic, iar celor cu afectarea acuităiții vizuale se recomandă efectuarea consultului la 2 ani sau mai precoce la recomandarea medicului. Altă indicație este reprezentată de prezența diabetului zaharat, respectiv hipertensiunii arteriale.

Autoexplorări

Cancerul de sân reprezintă o problemă de mare interes actual, dată fiind incidența care a atins valori semnificativ crescute în ultimele decenii. Autopalparea sânilor poate fi realizată lunar, deși clinicienii nu consideră o metodă specifică de diagnostic a nodulilor și/sau neoplasmelor mamare. Femeilor cu vârsta cuprinsă între 20-40 le poate fi recomandată examinarea obiectivă prin palpare a sânului de către medicul clinician, mamografiile nefiind recomandate persoanelor cu vârsta mai mică de 40 ani. Cu toate acestea, istoricul familial de cancer de sân sau prezența altor factori de risc pentru apariția acestui tip de neoplasm impune indicația de efectuare a unei mamografii, ecografii mamare sau rezonanțe magnetice nucleare (RMN).

Autoexaminarea nevilor melanocitari poate fi utilă în special persoanelor care sunt supuse riscului de transformare malignă (antecedente personale sau familiale de melanom malign).

Sănătatea aparatului reproducător feminin

Efectuarea testului Babeș-Papanicolau (PAP) este recomandată tinerelor femei cu vârsta cuprinsă între 21-30 ani o dată la 3 ani. Utilitatea sa este recunoscută prin screening-ul apariției cancerului cervical. Cazurile cu histerectomii totale, nediagnosticate cu cancer cervical nu mai necesită efectuarea acestui test.

Testele pentru infecția cu Chlamydia Trachomatis sau Neisseria Gonorrhoeae sunt recomandate femeilor active din punct de vedere sexual cu vârsta până la 25 ani și femeilor cu vârsta mai mare de 25 ani în situații de risc (multipli parteneri sau partener nou).

Răspândirea bolilor cu transmitere sexuală reprezintă un subiect important, motiv pentru care și alte teste suplimentare pot fi necesare. Femeilor la vârsta fertilă și inclusiv partenerilor le poate fi recomandată testarea HIV înainte de începerea vieții sexuale sau alte investigații pentru bolile cu transmitere sexuală.

Femeile gravide reprezintă, de asemenea, indicație pentru testarea HIV la începutul sarcinii, iar în funcție de factorii de risc și în timpul sarcinii.

Vaccinarea

Vaccinul antihepatitic A poate fi administrat în două doze copiilor cu vârsta mai mare de 1 an și adulților supuși riscului de infecție. În combinație cu vaccinul antihepatitic B sunt administrate 3 doze.

Vaccinul anti-HPV se recomandă la vârsta de 11-12 ani sau dacă nu au fost anterior vaccinate femeilor cu vârsta cuprinsă între 13 și 26 ani.