Începând cu o anumită vârstă, mulți bărbați suferă de adenomul prostatei, însă, încearcă să ascundă acest lucru pe cât este de posibil. În consecință, ei tot amână tratamentul, fapt care poate cauza neplăceri serioase.

Temerea bărbaților. Cum prevenim inflamarea prostatei?

Îngustarea periculoasă

Creștere benignă a prostatei, ceea ce duce la un adenom, acum, mulți experți o consideră un fel de boala degenerativa a discului sau ridurile de pe fata. Acest proces este unul tipic aproape pentru fiecare bărbat, care a trecut de vârsta de 60 de ani. Specialiștii leagă acest lucru de tulburările hormonale – reducerea nivelului de testosteron în sânge la bărbații trecuți de tinerețe, ceea ce de multe ori, se asociază cu creșterea în greutate. Și stresurile joacă un rol, de asemenea, factorii ecologici.

Adenomul prostatei în sine nu este dureros și nu prezintă nici un pericol. Problema constă în faptul că prostata, care crește în dimensiuni, începe să preseze uretra, fapt ce împiedică urinei să iasă afară din vezica urinară, iar urina stagnată reprezintă în sine un mediu perfect pentru dezvoltarea infecțiilor, duce la dezvoltarea pietrelor la rinichi și afecțiunea rinichilor (pielonefrite).

Câte o picătură

Marea majoritate a bărbaților care suferă de această afecțiune încep să atragă atenția asupra faptului că ceva nu este în regulă doar atunci când se confruntă cu probleme la urinat. La început, procesul devine mai îndelungat, urina curge lent, iar spre sfârșit – intermitent.

În stadii mai avansate, când în vezica urinară începe să se acumuleze urină stagnată, bărbatul are necesitatea de a merge la toaletă de câteva ori pe noapte, el simte deseori această necesitate, iar uneori nu poate ține urina. În cazuri grave, urina se eliberează picătură cu picătură. Dacă nu sunt luate măsuri, consecințele ce pot urma sunt foarte neplăcute – reținere acută de urină, apariția sângelui în urină, senzații dureroase, frisoane, dureri de corp, dureri acute în partea de jos a spinării.

Temerea bărbaților. Cum prevenim inflamarea prostatei?

De extirpat ce este în plus!  

Cu cât mai devreme se adresează pacientul la medic, cu atât mai ușor este de a opri evoluția bolii. În acest caz, bărbatul mai poate conta pe terapia medicamentoasă. Preparatele sunt prescrise strict individual, după ce sunt gata rezultatele examinărilor de rigoare.

În majoritatea cazurilor, medicii se confruntă cu necesitatea de a interveni chirurgical. Așa-numita rezecția trans-uretrală de prostată se face cu un instrument special dotat cu dispozitiv optic - rezectoscop, care este introdus în uretră fără nici un fel de tăieturi. Ulterior, cu ajutorul cuțitelor microscopice, medicul înlătură ceea ce este în plus la prostată și eliberează uretra de presiune.

După această procedură poate apărea necesitatea de a respecta anumite proceduri antiseptice și instalarea unui cateter pentru 2-3 săptămâni.

Dacă prostată are dimensiuni mari sau există probleme serioase legate de vezica urinară (pietre, diverticuli), se impune necesitatea unei intervenții chirurgicale deschise, când tăietura se face în partea de jos a abdomenului pentru a putea ajunge la prostată.

Pentru înlăturarea adenoamelor se folosesc lasere de înaltă energie. Acesta încălzește imediat partea de țesut a prostatei până la temperaturi înalte fapt ce duce la micșorarea și moartea acestora. Acest tratament nu este însoțit de hemoragie și, de regulă, este suportat ușor.

Profilaxia – întâi de toate

Cu toate acestea, ar fi mai bine ca bărbații să nu ajungă într-o astfel de situație. Bărbații care au probleme cu urinatul, întâi de toate trebuie să aibă grijă de regimul lor alimentar: să nu bea nimic cu 2 ore înainte de somn, să limiteze consumul de cafea și alcool – care sporesc producerea de urină și irită vezica urinară. De asemenea, trebuie să fie foarte atenți cu preparatele diuretice. În ceea ce privește graficul de vizite la toaletă, bărbatul poate învăța să facă acest lucru regulat, de exemplu, o dată la patru ore.

Procesul de urinare poate fi normalizat cu ajutorul exercițiului următor: așezați-vă pe podea și mișcați-vă înainte cu ajutorul feselor, îndoind puțin genunchii , dar nu-i atingeți de podea.