Deseori ne întrebăm ce am putea face să respirăm un aer curat? Aerul în care trăim e din ce în ce mai poluat, iar recent specialiştii de la NASA au dat publicității o serie de rezultate ale cercetărilor care demonstrează că multe plante absorb gazele nocive şi generează oxigen pur, putând reprezenta o soluție.
Iritația ochilor, nasului şi gâtului, senzația de greață, pielea deshidratată, dificultățile de concentrare, starea de somnolență, durerile de cap şi alergiile sunt semne că sunteți victima unei case nesănătoase.
Conform unui studiu făcut de Organizația Mondială a Sănătății (OMS), aproximativ o treime din clădirile noi sau cele proaspăt renovate suferă de acest sindrom. Cauza? Emisiile volatile ale diverselor substanțe folosite în interiorul unei încăperi: vopsele, lacuri, adezivi, detergenți, materiale plastice şi cauciuc sintetic, detergenți etc.
Printre noxele comune dintr-o clădire sunt benzenul şi formaldehida care se presupun a fi cancerigene.
Sfaturi pentru reducerea poluării și curățarea aerului din casă sau de la birou:
- renunțați să mai fumați în casă sau în birou sau în preajmă;
- încercați să mențineți încăperile cât mai bine aerisite (de 2 ori pe zi câte 15 minute);
- uscați rufele în aer liber, renunțați la uscarea rufelor în interiorul încăperii;
- scăpați de mucegai și umezeală;
- amplasați în încăperi cât mai multe plante care absorb substanțele nocive din aer, prin frunzele lor;
- utilizați cât mai puține substanțe volatile (spray-uri și uleiuri parfumate), încercați să păstrați aerul curat;
- informați-vă cu privire la componentele materialelor de construcție pe care le folosiți în casă și la modul în care acestea pot dăuna sănătății;
- mențineți curățenia în încăperi pentru a scăpa de factorii alergeni și de polen;
- urmați instrucțiunile de pe produsele de curățenie și de pe pesticide - acestea vă spun ce să faceți pentru a diminua efectele negative ale utilizării produselor respective;
- aruncați produsele vechi și cumpărați cantități mici;
- folosiți produse de curățat ecologice, care să neutralizeze substanțele toxice din aer;
- atunci când cumpărați un covor este de droit să fie mai puțin pufos, din material natural care absoarbe mai puțin praf și bacterii.
Încă din anii '80 cercetătorii de la NASA au observat cât de bine reușesc plantele să purifice aerul dintr-o încăpere, astfel încât în America s-a format chiar un „Consiliu al Plantelor pentru Aer Curat” („Plants for Clean Air Council”). Acest consiliu militează pentru introducerea plantelor în interiorul clădirilor, astfel încât funcția lor să nu fie una strict decorativă, ci să fie văzută ca o necesitate.
Lista plantelor care contribuie la purificarea aerului dintr-o încăpere:
- ficusul;
- sansevieria;
- palmierul;
- iedera;
- feriga;
- copacul dragon.
Limba Soacrei (Sansevieria trifasciata)
Potrivit NASA, această plantă ocupă primul loc în topul plantelor purificatoare, eliminând 107 tipuri de poluanți ai aerului. Mai mult decât atât, această plantă produce o cantitate mare de oxigen, așa că ideal ar fi să o țineți în dormitor pentru un somn odihnitor. Un alt avantaj al acestei plante este că e foarte ușor de întreținut. Ea se adaptează în orice condiții, nu are nevoie de prea multă apă și se descurcă și fără multă lumină naturală.
Iedera (Epipremnum aureum)
Iedera diavolului poate purifica aerul dintr-o camera proaspăt vopsită sau mobilată unde este posibil să plutească vapori toxici de substanțe cum ar fi formaldehida (ce se găsește în mobila de lemn și, conform cercetărilor științifice, are un efect cancerigen).
Iedera diavolului mai poate purifica și aerul de benzen și monoxid de carbon. Acesta este unul dintre motivele pentru care ar trebui să pui această plantă în dormitor, dacă vrei să ai suficient oxigen atunci când dormi. În plus, mai multe studii au demonstrat că iedera diavolului poate ajuta în eliminarea mirosurilor neplăcute.
Crinul (Spathiphyllum)
Compușii dăunători care provin din mobilă, electronice și produse de curățenie sunt eliminați nemijlocit de această plantă.
Specialiștii Centrului Medical MediPartner au procurat pentru birouri aceste plante și, astfel, te îndeamnă și pe tine să promovezi modul sănătos de viață.
Acum este rândul tău să urmezi câțiva pași simpli pentru un aer curat în locuința ta sau la locul de muncă.
MediPartner
Adresă: bd. Moscova, 15/7
Telefon: 022 024 488; (373) 60 024 888
Medipartner
Adresă: str. Testemițanu, 37
Telefon: 060 814 222; (373) 22 009 012