Somnul este un proces fiziologic care asigură funcționarea normală a creierului și a tuturor sistemelor organismului. El este necesar pentru menținerea echilibrului emoțional și a stării fizice. Insomnia este o tulburare de somn, legată de durata scurtă a acestuia sau calitatea scăzută, care influențează negativ asupra stării generale a organismului în timpul zilei. Insomnia se manifestă nu doar prin dificultăți de a adormi, ci și prin treziri dese și bruște, incapacitatea de a adormi la loc, trezirea prea devreme. Oricum ar fi, timpul de somn se reduce, apare iritabilitatea, senzația de oboseală permanentă, organismul nu se odihnește suficient.

Somnul sănătos: lupta împotriva insomniei

Astăzi vom vorbi despre cum să ne ajutăm să adormim repede, să dormim mult și profund. Despre posibilitățile de eliminare a factorilor care cauzează apariția insomniei, dar și despre cum să dormim corect. Dacă insomnia dumneavoastră nu este legată de o boală severă, vă vom ajuta să o rezolvați, iar în caz contrar, vă vom spune cum să reduceți manifestările acesteia.

Durata și timpul somnului

Este imposibil să stabilești exact, minut în minut, de cât timp are nevoie fiecare om pentru somn. Acest indicator depinde de particularitățile individuale ale organismului și de o multitudine de alți factori, care se schimbă în fiecare zi. În general, după părerea specialiștilor, durata somnului trebuie să varieze între 7 și 10 ore. Somnul de calitate este cel între orele 20-22 și 5-6 dimineața. Iar creierul se odihnește cel mai bine până la miezul nopții, aceste câteva ore fiind cele mai prețioase.

Cauzele dereglării somnului

  • Prezența unor  boli severe, precum cancerul, diabetul zaharat, astmul bronșic.
  • Nevrozele, stresul, depresiile, anxietatea.
  • Administrarea preparatelor psihotrope sau consumul de alcool.
  • Bolile hormonale.
  • Condițiile exterioare nefavorabile.
  • Încălcarea igienei somnului.
  • Probleme de respirație în timpul somnului, sforăitul.
  • Durerea.
  • Sarcina.
  • Munca în tura de noapte, dereglarea regimului de somn.
  • Dereglarea somnului la bătrânețe.

Somnul sănătos: lupta împotriva insomniei

Sfaturi pentru normalizarea somnului

✓ Mișcați-vă mai mult în timpul zilei, creșteți activitatea fizică. Pentru ca să vrei să te odihnești, trebuie să fii obosit.
✓ Respectați un anumit regim al zilei.
✓ Nu mâncați în exces înainte de somn, dar nici nu vă culcați cu senzația acută de foame.
✓ Alcoolul, cofeina, țigările au efecte tonifiante, care vă împiedică să adormiți. Consumul lor înainte de somn este contraindicat.
✓ Alocați-vă 15 minute înainte de somn pentru relaxare. O baie caldă, muzică plăcută, liniștită, meditație.
✓ Adresați-vă la timp la medic pentru tratamentul bolilor. Aceasta va permite îmbunătățirea stării fizice a sănătății, dar și vă va scuti de gândurile negative permanente.
✓ Culcați-vă imediat ce ați simțit că vă este somn. Dacă nu reușiți să adormiți, faceți timp de jumătate de oră o anumită activitate monotonă, fără lumină puternică și zgomot, apoi încercați din nou să adormiți.
✓ Creați-vă condiții confortabile înainte de somn: temperatură, umiditate, liniște în dormitor.
✓ Nu trebuie să administrați preparate somnifere în mod independent. Un astfel de tratament se efectuează doar sub atenta supraveghere a medicului, pentru că poate apărea dependența, iar problema se va agrava.
✓ Stabiliți cauzele apariției insomniei și încercați să le eliminați.

Ce nu ar trebui să facem înainte de somn?

Nu dormiți ziua, în special după-amiaza. Nu consumați produse care conțin cafeină: cafea, ciocolată, ceai, cola. Cel mai târziu le puteți consuma cu 6 ore înainte de culcare. Nu fumați înainte de somn și nu consumați alcool, pentru că ele stimulează activitatea sistemului nervos. Renunțați la antrenamentele grele înainte de somn. Pentru a vă mențiune în formă, înlocuiți-le cu plimbări pe jos la aer curat, iar antrenamentele transferați-le cu cel puțin 5 ore înainte de somn. Evitați stresurile, încercați să nu reacționați la ele. Lăsați toate discuțiile contradictorii și certurile pentru dimineață. Încercați să nu vă certați stând în pat. Nu umpleți dormitorul cu emoții negative, locul de dormit trebuie să fie asociat cu somnul, relaxarea și odihna. Dacă apar probleme, renunțați la televizor înainte de somn, în special într-o cameră puternic iluminată. Lumina aprinsă dă organismului indicații de a sta treaz.

Somnul sănătos: lupta împotriva insomniei

Pericolul insomniei, simptome

O insomnie îndelungată ne „fură” din timpul destinat pentru odihnă și restabilirea sistemului nervos. Aceasta se poate solda cu neatenție, lipsa capacității de concentrare, reducerea capacității de muncă. Dacă nu dormim bine și suficient, sistemul nostru nervos se epuizează treptat.

Problemele îndelungate de somn sunt deseori o cauză a dezvoltării de boli psihice. Din cauza insomniei sistematice și îndelungată pot apărea astfel de simptome ca halucinațiile, pierderea cunoștinței. În acest caz trebuie să ne adresăm de urgență la medic. Dar nu trebuie să ajungem până la această limită, ci să normalizăm procesul somnului pe cale naturală, prin intermediul normalizării stării fizice și psihice.

Tratamentul insomniei

Dereglările de somn sunt tratate, de obicei, medicamentos, prin administrarea antidepresantelor prescrise de medic, sau prin metode populare. De exemplu, cu decoct de dovleac. Pentru aceasta avem nevoie de 300 g de miez de dovleac curățat și dat prin răzătoare. Puneți dovleacul într-o cratiță, turnați 1,25 litri de apă rece, aduceți la fierbere, luați de pe foc și lăsați să se infuzeze timp de aproximativ 1 oră. Administrați câte jumătate de pahar cu o oră înainte de somn. Copiilor până la trei ani li se va administra cel mult 50 grame.

Puteți folosi și ceai de plante. Luați 50 g de hamei, 40 g de rădăcină de valeriană, 25 g de mentă, o lingură de miere, 25 g de rădăcină de cicoare. Puneți toate ingredientele, cu excepția mierii, într-un termos, turnați 1 litru de apă clocotindă, lăsați să se infuzeze timp de 12 ore. Administrați cu 1-2 ore înainte de somn, încălzind în prealabil și adăugând miere.

Țineți cont de faptul că și administrarea în mod independent a plantelor poate fi periculoasă pentru sănătate. Consultați un medic în prealabil, pentru a stabili eventualele contraindicații pentru dumneavoastră. 

Sursa