Pentru a duce un mod de viață activ și a le reuși pe toate e esențial să ai un regim de somn-veghe bine pus la punct. Dacă somnul tău nu este unul de calitate, cu siguranță, vei resimți asta pe parcursul zile. Fie că e vorba de o oboseală cronică, de iritație sau stres, toate pot fi din cauza faptului că nu dormi suficient sau că nu dormi bine.

Unul dintre factorii care îți pot afecta somnul este sforâitul. Fie că sforăi chiar tu sau partenerul tău e cel care are o respirație grea, această problemă vă afectează în egală măsură pe ambii și trebuie rezolvată cât mai rapid posibil.

Care sunt cauzele sforâitului
Sforăitul apare atunci când coloana de aer inspirat prin căile aeriene superioare este perturbată în timpul somnului prin îngustarea căilor aeriene la nivelul nasului, cavității bucale sau gâtului. El poate fi însoțit de sindromul de apnee în timpul somnului, când episoadele de sforăit sunt asociate cu perioade de oprire a respirației.

La copii, cauzele cele mai frecvente sunt mărirea în volum a vegetațiilor adenoide (polipi) şi/sau a amigdalelor.

„La adulți, îngustarea căilor aeriene superioare poate fi o consecință a obstrucției nazale (deviație de sept, rinită cronică, polipoza nazală, alergii, răceli), a măririi în volum a amigdalelor sau a dezvoltării unor tumori amigdaliene sau laringiene. Vinovate pentru sforăit mai sunt şi anumite modificări ale scheletului feței, de pildă tulburarea de dezvoltare a mandibulei, atunci când maxilarul inferior rămâne mai mic, determinând îngustarea căilor aeriene prin ”alunecarea” limbii, atunci când dormim pe spate”, ne explică dr. Adriana Stupăroiu, medic specialist ORL la Polisano.

Totodată, există o serie de alți factori care pot favoriza apariția sforăitului. Aceștia sunt: fumatul, consumul de alcool, consumul de medicamente sedative (relaxează excesiv musculatura), dar şi obezitatea. 

De asemenea, unele afecțiuni precum: bolile multisistemice, de la insuficiențele cardiace până la diverse anomalii genetice, dar şi unele boli endocrine precum hipotiroidismul cu edemul său generalizat şi creşterea în greutate, pot avea drept efect sforăitul.

Cum scăpăm de sforăit?
Pentru a găsi cea mai bună soluție pentru această problemă, este nevoie să identifica cauza care a provocat sforăitul. 

Specialiștii recomandă să începi prin a-ți corecta stilul de viață.

„Scăderea în greutate, renunțarea la alcool şi la fumat, tratamentul corect alergiilor şi al infecțiilor căilor aeriene superioare, schimbarea poziției în timpul somnului pot duce la diminuarea sau dispariția sforăitului, în unele cazuri. De asemenea, folosirea unui dispozitiv oral special poate fi de ajutor. Acesta modifică poziția limbii şi a palatului moale menținând liber pasajul aerian.
O altă soluție ar fi acele aparate care asigură presiune pozitivă continuă a aerului în căile respiratorii, menținând căile respiratorii deschise prin pomparea unui flux de aer cu presiune mai mare decât în inspirația normală”, spune dr. Adriana Stupăroiu.

Toate aceste soluții disponibile nu ar trebui însă să te facă să renunți la vizita la medicul ORL. Doar o consultație amănunțită cu un doctor de specialitate poate determina cauza reală a sforăitului.

În urma unui consult și a mai multor teste, medicul va stabili tratamentul potrivit. Dacă este vorba despre cauze nazale, atunci se recomandă tratamentul chirurgical al deviației de sept, polipozei nazale sau rinitei cronice. Dacă problema este localizată la nivelul faringelui, se recomandă extirparea amigdalelor şi a vegetațiilor adenoide (polipi).

Citește și: Cât de adorabil e! Lecție de generozitate de la fiul fostului membru O-Zone, Radu Sîrbu