mamaplus

Sfatul ginecologului: nu mai folosiți absorbantele de zi și uitați de dușurile vaginale

-
//
22.10.2019

Igiena intimă este primordială în rutina zilnică a femeilor și tocmai de aceea, medicii recomandă alegerea cu atenție a produselor necesare. Chiar dacă ne promit acea prospețime pe durata întregii zile, s-ar putea să nu fie chiar așa și să ne alegem cu niște urmări nu tocmai plăcute.

Medicul chirurg-ginecolog Eugeniu Goroșenco recomandă renunțarea la spălăturile vaginale, pentru că sunt inutile și, mai ales, periculoase.

”Vaginul se curăță singur datorită secrețiilor, iar Ph acid al vaginului oprește multiplicarea microorganismelor patogeni. Un vagin sănătos nu trebuie spălat cu săpun, nici dezinfectat cu diverse substanțe. Riscul infecțiilor este mai mare atunci când faci spălaturi, deoarece echilibrul bacterian al vaginului este fragil și poate fi distrus de substanțele pe care se introduc. Spălaturile vaginale se fac doar la recomandarea medicului”, susține ginecologul.

Drept alternativă, este recomandată spălarea zonei intime cu gel sau săpun special, apă curată și ștergerea acesteia cu un prosop din bumbac. Tot din bumbac ar trebui să fie confecționată și lenjeria intimă a femeilor. Aceasta permite pielii să respire și împiedică înmulțirea bacteriilor.

”Spălaturile externe nu trebuie să fie foarte dese, deoarece pot provoca dezechilibrul florei vaginale, crescând predispoziția aparițiilor infecțiilor precum candidoza. Totuși, în timpul menstruației, spălaturile în zona intimă trebuie să fie mai frecvente: de 3-4 ori pe zi, pentru prevenirea depunerilor bacteriene.”, mai spune ginecologul Eugeniu Goroșenco.

De asemenea, atunci când cumpărați produse pentru igiena intimă cum ar fi hârtia igienică sau șervețele umede, ar trebui să citiți cu atenție eticheta. Dacă în compoziția acestora există parfum și alcool, să știți că ar putea provoca un dezechilibru al florei vaginale și în unele cazuri vor favoriza apariția candidozei. La fel e și cu șervețelele care au Ph neutru – ele fac mai mult rău decât bine. Optați pentru șervețelele uscate, neparfumate, care sunt o alternativă excelentă celor umede.

Medicul ginecolog a mai menționat câteva detalii importante despre tampoanele interne și absorbantele de zi pe care le recomandă doar în cazuri extreme.

Tampoanele interne nu se țin mai mult de 3-4 ore pe zi, deoarece sângele menstrual cauzează înmulțirea bacteriilor. În plus, tampoanele interne pot agrava leziunile mici de pe colul uterin. Folosiți așadar tampoanele interne doar ocazional, când faceți sport sau mergeți la piscină. Nu folosiți în exces absorbantele de fiecare zi, chiar dacă au miros plăcut și vă ajută în zilele cu secreții mai mari. Altfel, împiedicați circulația aerului şi favorizați înmulțirea bacteriilor.”, a mai specificat medicul chirurg-ginecolog Eugeniu Goroșenco.