După naşterea copilului, dragostea a rămas, însă interesul faţă de sex a dispărut. Medicul spune că de vină ar fi oboseală, soţul însă invocă frigiditatea. Ce se întâmplă de fapt şi cum să reaprindem pasiunea în cuplu?

Sexul după naştere: cum să reaprindem pasiunea în cuplu

După părerea cercetătorilor britanici, orgasmul a fost gândit de natură ca un mijloc de evoluţie. El permite femeii să înţeleagă dacă partenerul ei va fi un bun susţinător al familiei şi un tată iubitor. Prin urmare, capacitatea de a ajunge la orgasm există la nivel genetic. Lipsa acestuia nu este o boală care necesită tratament, ci o metodă de selectare naturală a partenerilor.

Frigiditatea, numită şi reducere a libidoului, lipsă a dorinţei sexuale, indiferenţă faţă de actul sexual din partea femeii, este foarte diferită. Frigiditatea primară, sau constituţională, este o insuficienţă înnăscută a funcţiei psihosexuale. În acest caz avem de a face cu anumite disfuncţii. Dar acest tip de frigiditate se întâlneşte extrem de rar. Frigiditatea temporară este legată de anumite întârzieri ale atracţiei sexule şi poate reprezenta, de fapt, o reacţie de protecţie a organismului. 

Primesc plăcere de la fiecare act intim:

  • în primul an de căsătorie — 63% dintre femei
  • de la 1 an până la 5 ani − 71%
  • de la 5 până la 10 ani de viaţă comună — 77%
  • de la 10 până la 15 ani — 80%

Niciodată nu simt plăcere doar 7% dintre femei.

Falsa frigiditate

Această disfuncţie are cauze fiziologice şi psihologice. De cele mai dese ori, sexologii se confruntă tocmai cu acest tip de frigiditate. Este destul de uşor să deosebeşti frigiditatea falsă de cea adevărată. Dacă anterior femeia era satisfăcută de viaţa ei inimă, primea plăcere de la sex, însă totul s-a schimbat la un moment dat, înseamnă că frigiditatea este falsă şi trebuie căutate originile apariţiei acesteia. Sarcina respectivă revine specialistului.

Sexul după naştere: cum să reaprindem pasiunea în cuplu

Frigiditatea psihogenă

În primele luni tânăra mămică se simte permanent obosită, iritată, neliniştită, este nemulţumită de soţ, de ea însăşi, de corpul ei. Toate acestea influenţează asupra vieţii intime – apare răceala, înstrăinarea, iar apoi şi respingerea partenerului. Acestea sunt semnele frigidităţii psihogene.

Însă sexualitatea este o noţiune complexă. După ce scade atracţia sexuală, încep să se destrame şi celelalte verigi ale lanţului. Nu există pasiune şi dorinţă – se reduce excitaţia – nu are loc lubrifierea suficientă a vaginului. Sexul provoacă senzaţii neplăcute, care reduc şi mai mult atracţia sexuală. Un cerc vicios.

În cazul unor femei, falsa frigiditate se prelungeşte. Dacă nu i se acordă atenţia cuvenită, ea va influenţa negativ asupra stării fiziologice şi psihice. Cu anii, importanţa relaţiilor intime, care până la naştere reprezentau o parte majoră a vieţii, se reduce. Unele femei se resemnează şi renunţă de tot la viaţa sexuală. Pe acest fundal pot apărea diverse maladii – de la miomuri la mastopatii şi neurastenii. Ca să nu mai vorbim de faptul că o familie fericită se poate transforma într-o simplă convieţuire sau chiar se poate destrăma.

Ajutorul în caz de frigiditate

Aceste disfuncţii sunt tratate de medicii sexologi. Cu cât mai devreme femeia sau ambii soţi se vor adresa după ajutor, cu atât mai bine. Uneori problema se poate rezolva în timpul unei singure vizite la sexolog, în timpul căreia partenerii primesc recomandări detaliate. Unele femei se „tratează” uneori foarte uşor, atunci când întâlnesc un bărbat experimentat în probleme amoroase. Aceasta înseamnă că bărbaţilor nu trebuie să le fie frică să fie activi, să le propună soţiilor să încerce roluri noi, jocuri noi, situaţii noi.

Sexul după naştere: cum să reaprindem pasiunea în cuplu

La femeile moderne, care au soţ şi copii, această disfuncţie se întâlneşte foarte rar, pentru că acum nimeni nu mai forţează femeia să se căsătorească sau să facă dragoste împotriva voinţei ei. Însă chiar şi în cazurile de frigiditate înnăscută, atracţia sexuală poate fi stimulată. Uneori pentru aceasta este nevoie de administrarea unor preparate hormonale. În majoritatea cazurilor, totuşi, este nevoie doar de declanşarea unor mecanisme psihologice. Este foarte important să existe susţinere între parteneri. Bărbatul trebuie să înveţe să ofere tandreţe femeii iubite. Aşa că în procesul terapiei se reuşeşte „dezgheţarea” chiar şi a celor mai reci crăiese a zăpezii.

Mergeţi la sexolog. Medicul nu vă va recomanda nimic imposibil de realizat. Uneori este suficient să revedeţi sarcinile. De exemplu, să vă treziţi noaptea pe rând pentru a avea grijă de copil. Atunci partenerii vor obosi la fel de mult – femeia va avea mai multe forţe pentru relaţiile intime, iar bărbatul va mai pierde puţin din energia sexuală. Unor tătici li se recomandă să frecventeze seminare speciale, unde li se povesteşte despre ce simte femeia după naştere – fizic şi psihologice. Pentru majoritatea dintre ei aceste lucruri sunt absolut neaşteptate. Iată, prin urmare, câteva metode simple de a depăşi situațiile problematice în cadrul cuplurilor.