Scurgerile vaginale nu înseamnă motiv de îngrijorare atât timp cât au o culoare specifică albă sau translucidă și nu au un miros puternic. Constistența acestor eliminări poate varia de la ceva lipicios, gros, ud și alunecos. Aceste scurgeri nu sunt nimic mai mult decât combinații de mucus produs de glandele de lângă colul uterin, piele moartă, și bacterii bune. În timp ce unele femei au secreții vaginale mai abundente doar înainte de menstruație sau în funcție de alimentație și de nivelul de hidratare, altele se confruntă cu un volum mai crescut de asemenea secreții în fiecare zi.
Concepția generală cu privire la acest aspect este că secrețiile vaginale sunt un semn de boală, fie că e vorba de o banală iritație sau de ceva mai grav, precum o infecție sau o reacție adversă la antibiotice. În realitate, secrețiile vaginale abundente pot fi un lucru perfect normal, care ține de anatomia specifică a anumitor persoane.
Este important de reținut faptul că acest fluid cervical este secretat și în timpul actului sexual, dar apariția sa nu trebuie confundată cu excitare sexuală, pentru că nu este mereu cazul. Atunci când se produce lubrifierea vaginală, înseamnă că glandele din acea zonă își fac treaba. Glandele responsabile pentru producția de secreții pentru întreținerea activității sexuale se numesc glande Bartholin, sau glande vestibulare mari, și glande Skene. Glandele Bartholin sunt localizate în partea dreaptă și stângă a deschiderii vaginale, în timp ce glandele Skene se află în apropierea uretrei.
Cantitatea de secreții vaginale secretate în mod obișnuit este condiționată de următorii factori:
- Activitatea hormonală
- Vârsta
- Anumite tratamente medicamentoase
- Sănătatea mintală
- Activitatea sexuală
- Activitatea glandelor sudoripare (posibilitatea existenței hiperhidrozei, afecțiune ce se manifestă prin transpirație excesivă)
- Nivelul de stres la care ești expusă zilnic
- Tipul de îmbrăcăminte predilect
- Posibile infecții
Pentru anumite femei, tipul de contraceptive utilizate poate spori umiditatea vaginală, deoarece estrogenul tinde să accelereze producția de fluide vaginale. Dacă te afli pe contraceptive orale și suferi de secreții vaginale deranjante, este recomandat să te consulți cu medicul ginecolog pentru a explora alte opțiuni de contracepție.
Infecțiile, precum vaginitele bacteriene pot, de asemenea, cauza o senzație de umiditate pe linia lenjeriei. Aceasta este o reacție naturală de apărare a organismului, deoarece secrețiile ajută la îndepărtarea bacteriei din canalul vaginal. În plus, lubrifierea zonei vaginale crește în perioada ovulației, pentru a spori șansele fertilizării prin crearea unei căi de acces mai ușoare a spermei către ovul.
Nu în ultimul rând, secrețiile vaginale pot fi confundate cu transpirația vaginală, care se produce la fel ca în oricare altă zonă a corpului și este secretată de glande sudoripare. În timpul actului sexual, zona vaginală se inflamează, ca urmare a accelerării fluxului sanguin. Acest proces de vasodilatație duce la formarea unui lichid apos numit transudat vaginal.
Stresul poate duce la transpirație excesivă, chiar și în zona intimă. Pentru a evita acest lucru, este recomandat să optezi pentru lenjerie din materiale naturale, precum bumbac, și să acorzi atenție igienei intime.