Febră, tuse și dificultăți respiratorii. Acestea au fost primele simptome asupra cărora specialiștii au tras un semnal de alarmă în ceea ce privește infecția cu coronavirus. Însă, cu cât mai mulți oameni au contractat virusul, cu atât numărul simptomelor a crescut.
Organizația Mondială a Sănătății a extins lista simptomelor de la 3 la 14. Aceasta a rezultat în urmă unui studiu făcut pe aproape 56.000 de pacienți bolnavi de COVID-19 din lume. În lista de mai jos găsești numele acestor simptome, dar și în ce proporție au fost resimțite de către persoanele infectate.
- Febră (87.9%)
- Tuse seacă (67.7%)
- Oboseală (38.1%)
- Producție de spută (33.4%)
- Dificultăți respiratorii (18.6%)
- Durere în gât (13.9%)
- Dureri de cap (13.6%)
- Dureri musculare (14.8%)
- Senzație de frig (11.4%)
- Amețeală sau vomă (5.0%)
- Congestie nazală (4.8%)
- Diaree (3.7%)
- Tuse cu sânge (0.9%)
- Ochi roșii (0.8%)
Cum lista simptomelor este atât de lungă, de multe ori, acestea pot fi confundate cu cele ale unei răceli, ale unei gripe sau ale unei alergii. De aceea, medicii clarifică lucrurile în acest sens și ne spun în ce condiții durerea în gât poate fi un semnal de alarmă.
Ca orice boală respiratorie, și COVID-19 afectează plămânii, căile respiratorii, gâtul, sinusurile și gura. Însă, durerea în gât nu este unul dintre simptomele principale ale infecției, spun medicii.
„Datele arată că durerea în gât nu este un indicator specific al infecției cu coronavirus. Este un simptom mult mai puțin întâlnit decât tusea, febra, starea de oboseală și durerile musculare. Cu toate acestea, nu ar trebui să ignori durerea în gât dacă faci parte din grupurile vulnerabile”, spune medicul ORL Matthew R. Naunheim pentru site-ul Prevention.
„Când suferi de o infecție respiratorie cum este și cea de coronavirus, poți dezvolta sindromul picăturii postnazale. Acesta duce la acumularea de secreții în spatele nasului sau în gât, din cauza producției de mucus. Orice infecție virală a căilor respiratorii superioare poate provoca dureri în gât. De asemenea, virusul poate cauza iritarea și inflamarea”, afirmă medicul alergolog Purvi Parikh pentru același site.
Însă, dacă în această perioadă suferi de dureri în gât mai intense decât în mod normal, însă nu prezinți alte simptome, nu trebuie să te îngrijorezi. E posibil să te confrunți doar cu o alergie. Durerea în gât, fără alte simptome, este puțin probabil să fie un semn al infecției cu coronavirus. Însă, dacă pe lângă durerea în gât, te confrunți și cu temperatură, tuse sau dificultăți respiratorii, atunci ar trebui să îți contactezi medicul.