mamaplus

Roșu în gât la copii. Cât durează de obicei și când să te adresezi la medic?

-
//
24.05.2021

Te întrebi care este primul lucru pe care să îl faci atunci când suspectezi că micuțul tău ar avea roșu în gât? Modelul de acțiune depinde de vârsta copilului. Dacă la sugari este foarte greu să depistezi roșul în gât și e absolut necesar să mergi la medic, începând cu vârsta de un an este permisă mierea ca remediu naturist, precum și aerosoli cu ser fiziologic de 2 ori pe zi. În cazul copilașilor mai mari vorbim despre imunitatea colectivă pe care ei o capătă în urma socializării cu alți micuți de vârsta lor. Cu toate acestea, părinții ar trebui să fie conștienți de faptul că există anumite situații în care este absolut necesar să vă adresați la medic, pe lângă toate măsurile de tratament pe care le întreprindeți în condiții casnice.

Pentru confirmare diagnosticului de amigdalită/faringită, precum și pentru a acționa corespunzător se recomandă realizarea unor analize medicale, precum:

  • Exudatul faringian;
  • Hemoleucograma;
  • VSH;
  • ASLO.

Câtă vreme infecția rămâne superficială sau determină lupta celulelor specializate de la nivelul amigdalelor, roșul în gât nu reprezintă un pericol deosebit pentru organism. Totuși, urmărirea valorilor acestor analize este importantă pentru prevenirea răspândirii infecției la alte organe  prin sânge – cum ar fi la inimă, plămâni sau chiar în sistemul osos.

Întrucât amigdalita este o boală ușor de transmis de la un pacient la altul, este suficient ca un copil din creșă/grădiniță/școală... sau de la locul de joacă, să o aibă, pentru ca micuțul tău să o dobândească.

Cele mai comune cauze ale roșului în gât sunt:

  • Infecția bacteriană/virală 
  • Vestimentația neadecvată
  • Lichide/alimente reci
  • Alergii 
  • Aerul uscat 
  • Poluarea de orice natură 
  • Efortul laringelui și al faringelui

Cât durează roșul în gât la cei mici?

Roșul în gât reprezintă un simptom. Drept urmare, acesta poate dura de la o zi, la câteva săptămâni – dacă infecția nu este tratată. În general oamenii au tendința de a oferi un tratament pur simptomatic, ignorând cauza.

Realitatea este că dacă vrei cu adevărat să ai un copil sănătos (pe termen lung) este bine să acționezi direct asupra cauzei și să urmărești soluționarea simptomelor. Din acest motiv este indicat să mergi la medic dacă observi că inflamația nu dispare după 3-5 zile de tratament acasă.

Când este cazul să vă adresați la medic?

În general roșul în gât poate fi tratat acasă, mai ales dacă starea generală a copilului este bună (se joacă, vorbește, mănâncă). Dacă, însă, observi dificultăți la respirație, dificultăți de vorbire, o febră peste 38,5˚C, dureri puternice de cap, salivație excesivă, amorțeală, dureri severe la înghițire și plâns excesiv, atunci este indicat să nu mai stai pe gânduri, să îmbraci copilul corespunzător și să îl duci la medic.

Sfat important: Să nu scoți copilul cu roșu în gât afară din casă fără o geacă potrivită vremii de afară.