Deși pare greu de crezut, pantofii cu toc favorizează apariția celulitei. Pe lângă faptul că ei afectează ireversibil coloana, aceștia împiedică buna circulație a sângelui și, implicit, îngreunează oxigenarea pielii. Drept consecință, apare celulita. Același lucru se întâmplă și în cazul pantofilor prea strâmți și a încălțărilor foarte ascuțite, care reduc confortul picioarelor.
Încălțările grele sunt un factori de risc pentru osteofite
Osteofitele sunt cunoscute și ca pinteni la călcâi. Acestea se formează din cauza osificării mușchilor de pe os. Printre simptomele sale se numără, în prima fază, înțepăturile resimțite în zona călcâiului, după care, pe măsură ce boala avansează, apare senzația de durere, deseori greu de suportat. În general, osteofitele apar din cauza încălțărilor foarte grele și foarte incomode, ceea ce înseamnă că este indicat să eviți pantofii cu tălpi rigide.
Pantofii sport pot genera „piciorul atletului”
Purtarea unor pantofi sport de calitate îndoielnică este principalul factor de risc pentru apariția ciupercii Tinea pedis. Afecțiunea cunoscută drept „piciorul atletului” apare, în ciuda așteptărilor, la copii și la persoanele sedentare, dar și la cei care obișnuiesc să poarte pentru mult timp o singură pereche de încălțări.
Deși nu este o afecțiune dureroasă, aceasta se manifestă prin mâncărimi insuportabile și prin senzații de arsură în special între degetele de la picioare. „Piciorul atletului” poate să apară și din cauza folosirii instrumentarului de pedichiură insuficient de steril, dar și la piscine sau la dușuri publice.
Măsura nepotrivită la pantofi declanșează boala Morton
Sindromul sau boala Morton (ori fibroză perineurală, așa cum este cunoscută în termeni de specialitate) reprezintă o îngroșare benignă poziționată la nivelul tălpii. Mai exact, aceasta afectează nervul plantar al piciorului și, de cele mai multe ori, această problemă apare la femeile care poartă pantofi cu toc foarte înalt și incomod.
Bărbații nu sunt nici ei feriți de sindromul Morton, întrucât manifestările sale pot fi declanșate de diverse alte cauze, cum ar fi excesul de greutate, alegerea unor pantofi prea strâmți sau prea largi, activitatea fizică intensă efectuată în încălțări nepotrivite și multe altele. Persoanele cu platfus sunt mai predispuse la această afecțiune care creează dureri insportabile la nivelul tălpilor. În plus, efectele sale distructive nu se limitează aici; în timp, boala poate duce la deformarea piciorului, a coloanei vertebrale și a oaselor bazinului.
Încălțămintea pe care o purtăm ne poate afecta confortul și sănătatea. Ca atare, e foarte important să o alegem cu grijă și să investim doar în pantofi de calitate, care țin departe toate aceste probleme prezentate în articolul de față.