

Ovarele produc și eliberează doi hormoni sexuali de o mare însemnătate în dezvoltarea caracteristicilor sexului feminin în perioada pubertății și în asigurarea fertilității: estrogenul și progesteronul. Cel dintâi este esențial în dezvoltarea sânilor, în distribuția grăsimii pe șolduri, picioare și sâni și la dezvoltarea organelor reproducătoare, iar ambii – atât estrogenul cât și progesteronul – sunt necesari în pregătirea uterului pentru menstruație.
Nivelurile acestuia se modifică pe parcursul lunii, fiind mai mari la mijlocul ciclului menstrual și mai mici în perioada menstrei, urmand ca la menopauză să scadă ireversibil. Creșterea nivelului de estrogen poate fi determinată și de administrarea pilulelor contraceptive sau de terapia hormonală. Nivelul estrogenului din organism se determină printr-o analiză de sânge și urină:
Deși estrogenul este un hormon sexual feminin, el este prezent și la bărbați. Un nivel crescut al acestuia determină ginecomastie (creșterea țesutului mamar), disfuncție erectilă și infertilitate. Atunci când nivelul estrogenului este scăzut, manifestările includ apariția excesului de grăsime pe abdomen și scăderea dorinței sexuale.
Celălalt hormon esențial, progesteronul, are rol de protecție împotriva tulburărilor și dezechilibrelor din organism, pentru ambele sexe. În cazul femeilor joacă un rol vital în ciclul menstrual, în sarcină și dezvoltarea embrionului. Progesteronul este cel care reglează endometrul, este esențial pentru dezvoltarea fătului și este implicat în stimularea țesutului mamar pentru a favoriza lactația:
Pentru o femeie care nu este însărcinată, scăderea nivelului de progesteron indică diminuarea funcției ovariene, iar creșterea acestuia trage un semnal de alarmă asupra posibilității existenței unor chisturi ovariene sau chiar a unei tumori ovariene. Nivelurile ridicate de progesteron sunt asociate cu un risc crescut și pentru dezvoltarea cancerului de sân.