mamaplus

Progesteronul și estrogenul: cum influențează acești hormoni sănătatea și fertilitatea femeii

-
//
10.09.2020

Ovarele produc și eliberează doi hormoni sexuali de o mare însemnătate în dezvoltarea caracteristicilor sexului feminin în perioada pubertății și în asigurarea fertilității: estrogenul și progesteronul. Cel dintâi este esențial în dezvoltarea sânilor, în distribuția grăsimii pe șolduri, picioare și sâni și la dezvoltarea organelor reproducătoare, iar ambii – atât estrogenul cât și progesteronul – sunt necesari în pregătirea uterului pentru menstruație.

Ce rol are estrogenul?

Nivelurile acestuia se modifică pe parcursul lunii, fiind mai mari la mijlocul ciclului menstrual și mai mici în perioada menstrei, urmand ca la menopauză să scadă ireversibil. Creșterea nivelului de estrogen poate fi determinată și de administrarea pilulelor contraceptive sau de terapia hormonală. Nivelul estrogenului din organism se determină printr-o analiză de sânge și urină:

  • Un nivel ridicat de estrogen duce la creștere în greutate (în principal în zona taliei, șoldurilor și coapselor), probleme menstruale, sâni fibrochistici, fibroame uterine, oboseală, senzație de balonare, probleme de memorie, depresie.
  • În schimb, un nivel scăzut de estrogen, cauzat de menopauză sau de îndepărtarea chirurgicală a ovarelor, se va manifesta prin menstre care se reduc ca și frecvență ori se opresc, bufeuri, transpirații nocturne, insomnie, piele uscată, modificări de dispoziție, uscăciune vaginală, dorință sexuală scăzută.

Deși estrogenul este un hormon sexual feminin, el este prezent și la bărbați. Un nivel crescut al acestuia determină ginecomastie (creșterea țesutului mamar), disfuncție erectilă și infertilitate. Atunci când nivelul estrogenului este scăzut, manifestările includ apariția excesului de grăsime pe abdomen și scăderea dorinței sexuale.

Ce funcție are progesteronul?

Celălalt hormon esențial, progesteronul, are rol de protecție împotriva tulburărilor și dezechilibrelor din organism, pentru ambele sexe. În cazul femeilor joacă un rol vital în ciclul menstrual, în sarcină și dezvoltarea embrionului. Progesteronul este cel care reglează endometrul, este esențial pentru dezvoltarea fătului și este implicat în stimularea țesutului mamar pentru a favoriza lactația:

  • Nivelul de progesteron este de obicei mai mare la o femeie însărcinată, dar creșterile pot avea și alte cauze. O creștere peste anumite limite în timpul sarcinii poate indica fie o sarcină molară (o tumoră benignă care se dezvoltă în uter), fie o sarcină gemelară.
  • Dacă progesteronul este absent sau nivelurile sunt prea mici, pot apărea sângerarile menstruale neregulate.
  • Lipsa de progesteron în fluxul sanguin poate însemna că ovarul nu a reușit să elibereze un ovul, ceea ce se întâmpla în sindromul ovarelor polichistice.
  • O scădere a progesteronului în timpul sarcinii poate duce la avort spontan și la travaliu precoce. Simptomele acestei scăderi sunt durerile abdominale, sensibilitatea constantă a sânilor și starea de oboseală accentuată.

Pentru o femeie care nu este însărcinată, scăderea nivelului de progesteron indică diminuarea funcției ovariene, iar creșterea acestuia trage un semnal de alarmă asupra posibilității existenței unor chisturi ovariene sau chiar a unei tumori ovariene. Nivelurile ridicate de progesteron sunt asociate cu un risc crescut și pentru dezvoltarea cancerului de sân.