Substanțele chimice găsite într-o gamă largă de produse de larg consum, inclusiv cosmetice, mobilier tapițat și vase de gătit antiaderente, sunt asociate cu un risc crescut de diabet la femeile de vârstă mijlocie, sugerează un studiu recent.
Pentru studiu, cercetătorii au examinat datele a 1.237 de femei fără diabet, care aveau între 45 și 56 de ani. La începutul studiului, toate femeile au realizat teste de sânge pentru detectarea substanțelor chimice cunoscute sub numele de PFAS (substanțe polifluoroalchilice și perfluoroalchilice), care sunt folosite pentru a face produsele de consum hidrofuge, rezistente la pete și antiaderente.
Pe parcursul a aproximativ 16 ani de urmărire, un total de 102 femei au dezvoltat diabet.
Femeile cu cea mai mare expunere la un amestec de șapte tipuri diferite de PFAS au avut de peste două ori mai multe șanse de a dezvolta diabet decât femeile cu cea mai scăzută expunere la aceste substanțe chimice, au raportat cercetătorii pe 11 aprilie, în revista de specialitate Diabetologia.
„PFAS reprezintă o problemă de sănătate publică, deoarece sunt foarte persistente în mediu și în corpul uman”, a spus autorul principal al studiului, Sung Kyun Park, profesor de epidemiologie și sănătatea mediului la Universitatea Michigan.
O limitare a studiului este că nu a specificat ce tip de diabet aveau femeile. Cercetătorii au observat că majoritatea cazurilor diagnosticate mai târziu la vârsta adultă sunt diabet de tip 2, care este asociat cu îmbătrânirea și obezitatea. De asemenea, studiul nu a fost un experiment controlat menit să demonstreze dacă sau cum PFAS ar putea cauza în mod direct diabetul. Chiar și așa, reducerea expunerii la PFAS ar putea fi o modalitate de a preveni diabetul, a concluzionat echipa de studiu.
Și alte studii anterioare au legat expunerea la PFAS cu un risc crescut de diabet. Expunerea la aceste substanțe chimice poate duce, de asemenea, la o gamă largă de alte probleme de sănătate, potrivit EPA, care includ:
- Scăderea fertilității la femei şi un risc crescut de complicații ale sarcinii;
- Întârzieri de dezvoltare la copii, inclusiv greutate mică la naștere sau pubertate timpurie;
- Risc mai mare de apariție a anumitor tipuri de cancer, inclusiv boli maligne de prostată, rinichi și testicule;
- Capacitate afectată de a lupta împotriva infecțiilor și răspuns slab la vaccinuri;
- Risc crescut de obezitate.