Sezonul rece aduce o mare provocare pentru părinţi şi copii: gripă sau viroză, suprapuse peste COVID-19. Ce trebuie să știe părinții, care sunt principalele diferențe dintre simptomele COVID-19 la adulți și copii, precum și ce spun ultimele studii despre infecția cu SARS CoV-2 la copii, citiți în cele ce urmează.
Potrivit experților UNICEF și specialiștilor din cadrul Centrului pentru prevenirea și controlul bolilor (CDC) din Statele Unite ale Americii, noul coronavirus pare să provoace o infecție mai ușoară la copii decât la adulți sau persoane în vârstă.
Un alt studiu american publicat în revista JAMA arată că, la copii, nu există diferenţe clare între simptomele date de gripă şi cele date de COVID. Totuşi, experţii care au făcut studiul spun că mai mulţi copii cu Covid 19 decât cei cu gripă sezonieră au avut febră, tuse, diaree, vărsături, dureri de cap sau dureri în piept la momentul diagnosticului, însă procentul este nesemnificativ.
Un alt lucru interesant pe care l-au observat experţii americani a fost că vârsta medie a celor cu COVID-19 a fost de 9 ani, faţă de 4 ani, a celor cu gripă. Este necesar însă ca aceste date să fie validate şi de alte studii.
Simptome diferite la adulți și copii
Oamenii de știință din Irlanda de Nord spun că problemele intestinale sunt atât de puternic legate de boala la copii încât ar trebui luate în considerare. Dar tusea – unul dintre cele mai importante simptome la adulții care dezvoltă forme grave de COVID-19 – nu este indicator eficient în cazul copiilor, mai spun experții.
„Constatăm că diareea și vărsăturile sunt un simptom raportat de unii copii și cred că merită luată în considerare adăugarea acesteia la lista simptomelor cunoscute”, a declarat Dr. Tom Waterfield, de la Universitatea Queen’s, din Belfast. „Acest studiu demonstrează că aproximativ jumătate dintre copii sunt asimptomatici atunci când sunt infectați cu SARS-CoV-2 și că strategiile actuale de testare nu vor reuși să diagnosticheze majoritatea infecțiilor pediatrice”.
Simptomatologie la copii
Simptomele COVID-19 sunt comune gripei, se manifestă, la copii ca și la adulți, cu febră (peste 38 de grade), tuse seacă, dureri în gât, stare generală de slăbiciune și oboseală, dureri musculare. În cazurile cele mai severe, pneumonie și infecție respiratorie acută.
În același timp, există însă și cazuri asimptomatice. Medicul Adrian Marinescu spune că cei mai mulți copii fac forme ușoare de COVID, dar că, în momentul în care apare respirația grea, părinții trebuie să sune la 112.
Copiii diagnosticați cu COVID-19, care nu sunt internați în spital pentru că au forme uşoare sau asimptomatice de boală, trebuie urmăriți cu atenție. Medicul Adrian Marinescu spune că în doar câteva zile există posibilitatea ca starea copilului să se schimbe.
La ce trebuie să fie atenţi părinţii
„Ei pot să nu fie asimptomatici, pot să fie presimptomatici, adică, atenţie, există un interval de urmărire, mai ales în prima săptămână, când există riscul să apară şi complicaţii. Ce contează foarte mult este dacă la un moment dat respiraţia începe să fie grea. În gripă, debutul este de obicei brusc şi insuficienţa respiratorie apare mult mai repede, aici lucrurile se întâmplă pas cu pas, şi trebuie să vedem dacă la un moment dat se întâmplă o lipsă de oxigen”, a atenţionat dr. Adrian Marinescu, medic infecţionist.
Răceală, gripă, COVID-19: cum le deosebești?
Până în prezent au fost raportate relativ puține cazuri de COVID-19 în rândul copiilor. Virusul este fatal în cazuri rare, decesul producându-se până acum în principal în rândul persoanelor în vârstă cu afecțiuni medicale preexistente. Momentan, rujeola și gripa sunt considerate probleme mult mai serioase în rândul copiilor decât noul coronavirus