În tratarea neplăcerilor specifice sezonului rece și a infecțiilor putem apela la farmacia naturistă. Multe dintre leacurile din natură sunt utile în ameliorarea afecțiunilor respiratorii, pentru că au proprietăți expectorante, relaxând musculatura tractului respirator.
Cimbrul, leac în bronșită
Bronșita acută este o infecție inflamatoare a bronhiilor mari și survine, de cele mai multe ori, în urma unei infecții a tractului respirator superior sau a unor boli, precum tusea convulsivă. Bronșita devine cronică când este prezentă de cel puțin trei luni pe an, doi ani consecutivi. În acest caz, inflamația se răspândește la bronhii, producându-se în exces mucus verde. Leacurile din plante pot fi administrate ca să ușureze simptomele bolii (tuse productivă din piept, febră, respirație rapidă etc.) și pentru a întări sistemul imunitar. Prin urmare, acestea constituie un tratament complementar și trebuie recomandat de fitoterapeut.
Cimbrul de cultură, sub formă de tinctură, este un bun antiseptic, pentru că are proprietatea de a calma tusea şi de a stimula expectorația, datorită compușilor care se regăsesc în uleiul volatil. Ca să obții tinctura pune într-un borcan 15 linguri de pulbere de cimbru şi 500 ml de alcool alimentar de 50°. Omogenizezi bine ingredientele şi laşi la macerat 12 zile, la întuneric. După aceea filtrezi și adaugi 7-8 picături de ulei volatil de cimbru. Se consumă 1 linguriță de tinctură de cimbru, de trei-patru ori pe zi, 12 zile. Remediul este contraindicat gravidelor și persoanelor care au tensiunea mare.
Un alt remediu util în bronșită este uleiul esențial de eucalipt. Se poate folosi în masarea pieptului, cu una-două picături de ulei. Este important ca uleiul să fie amestecat cu ulei vegetal înainte de a fi aplicat pe piele.
Lumânărica și turița-mare, remedii în laringită
Laringita este, de cele mai multe ori, rezultatul unei infecții virale. Aceasta se manifestă prin tuse uscată, care se transformă apoi în tuse productivă, durere în timpul tusei, voce alterată sau răgușeală. În caz de laringită, utilă este infuzia de lumânărică. Se infuzează 1,5 - 2 grame de flori uscate de lumânărică într-o cană de apă clocotită, timp de 15 minute, apoi se filtrează și se consumă trei căni de ceai de lumânărică pe zi, până la dispariția simptomelor. Răgușeala trece mai repede dacă se face o gargară de turița-mare, astfel: se infuzează o linguriță de plantă uscată în 250 ml de apă fierbinte. După cinci minute, ceaiul se strecoară, iar după ce s-a răcit, se folosește ca gargară.
Frasinul, bun în sinuzită
Sinusurile sunt cavități în structura oaselor feței care comunică cu cavitatea nazală. Avem patru perechi de sinusuri: maxilare, frontale, etmoidale și sfenoidale. Sinuzita reprezintă inflamarea unuia sau mai multor sinusuri din cauza unei infecții bacteriene. Aceasta se manifestă prin: dureri de cap, care se accentuează dimineața, febră, tuse nocturnă, durere la masticație și pierderea mirosului și gustului.
Sinuzitele apar deseori în urma infecțiilor urechii, nasului și gâtului. Se pot declanșa și din cauza unor polipi în nas sau în sinusuri sau în urma unor proceduri stomatologice. De asemenea, unele forme de sinuzită apar din cauza polenului, fumului sau prafului.
În ameliorarea simptomelor sinuzitei, benefică este infuzia de frasin. Se pun 10-20 de grame de frunze uscate într-un litru de apă clocotită. Se lasă amestecul la infuzat 10 minute, apoi se strecoară. Se consumă între 500 ml și un litru de ceai pe zi.
Iarba-mare, utilă în traheită
Traheita este o inflamație infecțioasă a traheei, care se agravează în urma inhalării de fum. Cel mai adesea apare în laringită și bronșită. De regulă, în tratarea traheitei nu este nevoie de tratament medicamentos, aceasta putând fi ameliorată printr-un tratament cu leacuri din natură. Dacă însă simptomele persistă în ciuda tratamentului, este important să consulți medicul.
Ca tratament naturist se recomandă ceaiul de iarbă-mare. Această plantă are în compoziție substanțe active precum uleiurile volatile, camforul, alantolul şi sărurile de potasiu. Toate acestea au proprietăți expectorante, antibacteriene, antispastice. Din acest motiv, iarba-mare contribuie la fluidificarea secrețiilor bronşice. De asemenea, ceaiul de iarbă-mare poate fi folosit și în cazul febrei, intensificând transpirația. În felul acesta, ajută organismul să se refacă mai repede. Ca să prepari ceaiul, trebuie să pui o linguriță de rădăcină măcinată de iarbă-mare într-o cană de apă clocotită. Omogenizează și lasă amestecul la infuzat 10 minute. Se beau trei ceşti pe zi, înainte de masă, într-o cură de două-trei săptămâni.
Atenție! Aceste remedii nu se folosesc simultan.