Numărul copiilor infectați cu COVID-19 este în creștere, iar în cazul Omicron, simptomele nu sunt cele obișnuite bolilor respiratorii, avertizează medicul pediatru Mihai Craiu. Specialistul mai spune că simptomele tulpinii Omicron la copiii mici debutează ca o gastroenterită acută.
"Cifra de azi noapte, din cele aproape 100 de teste rapide făcute, un sfert dintre ele au fost pozitive pentru SARS-COV-2, suntem plini, aceasta este realitatea momentului de acum. (...) La copiii foarte mici putem să ne păcălim, pentru că COVID-19 în era Omicron poate să înceapă ca o gastroenterită acută. Cei mai mulți sugari de ieri au venit de altfel cu febră şi vărsături, nu au venit ca boală respiratorie sau nu în prim plan boală respiratorie. Un alt lucru important observat de literatura internațională este creşterea spectaculoasă a proporției pacienților pediatrici diagnosticați spitalizați.”, subliniază medicul pediatru Mihai Craiu.
Medicul recomandă evitarea locurilor aglomerate şi respectarea normelor de igienă.
"Copiii mici de doi ani nu au imperios nevoie să meargă la mall sau la locurile de joacă de la diverse restaurante de fast-food. Este bine să facem drumeții, este bine să ne dăm cu bicicleta, să ieşim să facem mişcare, nu să stăm în fața ecranelor şi în apartamentul în care locuim.
Trebuie să evităm aglomerațiile, să ne spălăm bine pe mâini după ce am atins tot felul de lucruri. În cazul în care apar semne de boală la noi, adulții care vin în contact cu aceşti copii, să raportăm şi să ne diagnosticăm corect", a mai spus medicul.
Mihai Craiu a declarat că unii copii pot rămâne simptomatici pe durate de până la 12 săptămâni după infectare.