Pancreasul, spre deosebire de alte organe ale omului, nu poate fi supusă unei operații. Mai mult, este imposibil de făcut un transplant de pancreas. Din acest motiv trebuie să avem o atitudine specială față de acest organ și să depunem maxim efort, pentru a nu provoca inflamația pancreasului.
Pancreasul nu iubește o varietate a bucatelor. În urma amestecării proteinelor, carbohidraților și grăsimilor, pancreasul nu poate să înțeleagă, ce enzime sunt necesare în primul rând pentru prelucrarea alimentelor. Iar o alimentație similară provoacă afecțiuni ale activității pancreasului. În special, este periculos să amestecați proteinele și carbohidrații, de exemplu cartofii cu carnea sau prăjituri cu cremă de albuș.
De aceea, regula nr. 1: cu cât mai simplă este mâncarea, cu atât aceasta este mai benefică.
De asemenea, pancreasul nu ”iubește” băuturile alcoolice.
De aici reiese regula nr. 2: consumul de alcool trebuie diminuat la minimum, iar în cazul problemelor cu pancreasul – renunțarea integrală la consumul de băuturi spirtoase.
Încă un inamic al pancreasului – coloranții chimici și conservanții. Toate aceste substanțe chimice provoacă dereglarea activității nu doar a pancreasului,dar și a altor organe ale tractului gastro-intestinal.
Regula nr. 3: învățați să citiți etichetele și încercați să evitați produsele, în componența cărora sunt conservați și coloranți.
Fructele și legumele care se păstrează mult timp la fel nu sunt pe placul pancreasului. Este vorba de mere, pere, varză, morcov sau sfecla. Asta pentru, că acestea conțin fibre brute.
Aceste fructe și legume trebuie consumate în formă coaptă sau înăbușită – aceasta este regula nr. 4.
Mesele de sărbătoare – este o încercare grea pentru pancreas. Dacă vă veți alimenta câteva zile în așa fel, nu veți reuși evitarea dereglării funcției pancreasului – încă un pas și vă veți alege cu pancreatită. Din acest motiv sunt binevenite dietele, cele mai perfecte fiind zilele când veți consuma doar chefir sau supe.