De cele mai multe ori de origine virală, bronșita se caracterizează printr-o inflamație acută sau cronică a bronhiilor. Ea se manifestă prin tuse productivă și este de obicei însoțită de febră. Specialiștii recomandă ca în cazul tusei și bronșitei, mucusul vâscos, în care bacteriile se înmulțesc, să se dizolve și să faciliteze tusea.
Se pare că această combinație eficientă este întâlnită doar la medicamente pe bază de plante. De exemplu, uleiurile esențiale (eucalipt, anason, cimbru și fenicul) sau saponine (iedera, primula și lemn dulce), lichefiază mucusul, ușurând tusea. De asemenea, uleiurile esențiale acționează împotriva multor bacterii care declanșează tusea. Vezi în continuare câteva remedii naturiste care ameliorează simptomele bronșitei.
Sirop de ridiche neagră
La o ridiche ai nevoie de: 4 linguri de zahăr și 2 lingurițe de miere. Se taie căpăcelul de sus al ridichei, se scoate o parte din pulpă și se înțeapă în interior, la bază, cu un bețișor subțire (scobitoare), apoi se pune peste un vas, se umple cu zahărul și mierea și se pune capacul ei deasupra. Prin orificiile făcute, se va scurge siropul în vas. După 2 zile se topește zahărul și se poate tăia din nou din pulpa ridichii pentru a fi umplută din nou cu zahăr și miere. Se repetă până nu mai rămâne pulpa deloc în ridiche. Siropul se consumă de 2-3 ori pe zi, în stare proaspătă.
Ceai de măceș pentru bronșită
Se prepară din 100 g flori de măceș și frunze zdrobite bine, 100 g miere și 1 litru de apă. Se fierbe apa, planta cu mierea 15 minute, se elimină spuma, se strecoară și se poate consuma.
Remediu pentru bronșită cu pătrunjel
Pentru acest remediu, ai nevoie de zeama de la 3 lămâi, o mână de pătrunjel mărunțit și 2 lingurițe de miere. Se amestecă toate bine și se lasă peste noapte, într-un vas acoperit. A doua zi se ia din oră în oră, câte o lingură.
Ceai pentru tuse din amestec de plante
Pentru acest ceai, ai nevoie de: 20 g de cimbru, 10 g de anason și 10 g de rădăcini de primula, tăiate fin și amestecate bine. Din acest amestec, se ia o linguriță și se adaugă în 150 ml apă fiartă. Se lasă 10 minute la infuzat, apoi se strecoară și se beau câte 4 cești zilnic.
Ceai pentru tuse uscată, bronșită
Pentru acest ceai, ai nevoie de 40 g patlagină, 40 g cimbru, 35 g lemn dulce și 25 g fenicul. Se amestecă toate bine, se pun 3 lingurițe de amestec la o ceașcă de apă fiartă. Se lasă 10 minute la infuzat, apoi se strecoară. Se bea acest ceai de mai multe ori pe zi.
Ceai pentru bronșită acută
Pentru acest ceai, ai nevoie de cate 10 g de ventrilică, flori de soc, flori de potbal, cimbru și plămânărică. Din acest amestec, se ia 1-2 linguri și se adaugă 250 ml apă fiartă. Se lasă 10 minute la infuzat, apoi se bea cald, pe parcursul zilei, cu înghițituri mici.
Ceai pentru bronșită cronică
Pentru acest ceai, ai nevoie de câte 10 g din coada șoricelului, valeriană și lumânărică. Se amestecă toate bine, apoi se ia o linguriță de amestec și se adaugă la o ceașcă de apă. Se fierbe, se lasă 15 minute acoperit să tragă. Se bea înainte de masă, neindulcit, cu înghițituri mici. Atenție! În caz de bronșită cronică sau repetată, consultați un doctor care să vă prescrie un tratament individual.
Baie de aburi pentru tuse și bronșită
Pentru început, se prepară un ceai din 20 g de cimbru, 20 g flori de mușețel, 20 g fenicul. Se adaugă plantele într-o oală mare, cu 4 litri de apă fierbinte, se lasă la infuzat pentru 10 minute, apoi se inhalează deasupra oalei, de 2 ori pe zi, câte 15 minute.