mamaplus

Opinia unui ginecolog: NU mai folosiți tampoane interne în timpul menstruației

-
//
17.10.2019

În cazul unul ciclu normal, o femeie folosește produse de igienă intimă la menstruație cel puțin o dată pe lună. În prezent, la nivel internațional, industria tampoanelor și a absorbantelor reprezintă o piață de peste 700 milioane de dolari! Asta ne face să ne întrebăm care sunt totuși valorile etice din spatele acestor produse.

Aproape toate absorbantele sanitare și tampoanele sunt făcute din fibre sintetice (vâscoză înălbită), bumbac și plastic. Mai mult, tampoanele sunt cunoscute și pentru faptul că absorb fluidele naturale și bacteriile pe care vaginul le produce pentru a rămâne curat și sănătos.

Specialiștii sunt convinși de faptul că femeile au nevoie de produse de culoare albă pentru a vizualiza produsul ca fiind pur și curat.

Problema este că dioxina utilizată în procesul de albire are potențial cancerigen și este toxică pentru sistemul imunitar și reproductiv. Se presupune că dioxina poate duce chiar și la apariția endometriozei și scade numărul de spermatozoizi la bărbați.

Prin folosirea tamponului intern, sângele menstrual nu poate fi eliminat în întregime…

Din punct de vedere medical, tampoanele interne nu sunt indicate în timpul menstruaţiei. Motivul? „Sângele menstrual trebuie eliminat. Or, prin folosirea tamponului intern, sângele menstrual nu poate fi eliminat şi ajunge prin trompe până în cavitatea uterină. Acolo celulele provenite din sângele menstrual interferează cu celulele uterine şi se dezvoltă aşa-numitele micro-utere. Astfel apare endometrioza – boală de care suferă tot mai multe femei tinere în ziua de azi şi cu consecinţe dintre cele mai grave precum dismenoreea severă, infertilitatea”, explică dr. Ruxandra Constantina pentru clicksanatate.ro.

Conform studiilor recente, tampoanele interne se mai asociază şi cu dezvoltarea cancerului ovarian sau cu sindromul şocului toxic

Totodată, folosirea necorespunzătoare a tampoanelor de uz intern poate duce la zgârierea și lezarea porțiunii inferioare a colului uterin.

O alternativă tampoanelor și absorbantelor ar fi cupele menstruale, care sunt fabricate din silicon medical sau cauciuc natural și tot mai mulți ginecologi le recomandă.