Muşcătura incorectă – inversă, deschisă sau adâncă, precum şi înghesuiala dinţilor sunt probleme frecvente pentru multe persoane de cele mai diverse vârste. Pentru ca copiii să nu se ciocnească cu această problemă la o vârstă mai mare, părinţii trebuie să fie mai atenţi şi să ia măsuri la timpul potrivit.
Muşcătura incorectă poate fi corectată mai uşor la copii, din mai multe cauze. În primul rând, pentru el nu va fi o catastrofă purtarea aparatului dentar pentru aproximativ un an, cum se întâmplă în cazul adolescenţilor, care sunt deja cuprinşi de dorinţa de a plăcea persoanelor de sex opus. Iar „fiarele” de pe dinţi îl vor incomoda şi îl vor apăsa psihologic, traumatizându-le psihicul încă neformat. În al doilea rând, pentru eliminarea acestei probleme în momentul creşterii dinţilor este nevoie de mai puţin timp comparativ cu o persoană adultă.
Cauzele apariţiei
Muşcătura incorectă la copil poate apărea de la naştere, având câteva explicaţii. În primul rând, cauzele genetice – ocluzia dentară se moşteneşte şi dacă mama sau tata a avut aceleaşi probleme în copilărie este foarte probabil ca micuţul să le repete. În al doilea rând, drept cauze pot servi obiceiurile proaste ale micuţului, de exemplu suptul degetului sau folosirea îndelungată a suzetei. O a treia cauză poate fi reprezentată de modificările proceselor alveolare şi/sau ale axelor de implantare ale dinţilor, precum şi astfel de boli ca rahitismul.
Profilaxia
Un medic ortodont cu experienţă poate diagnostica probabilitatea dezvoltării unei muşcături incorecte la copil la orice vârstă, chiar dacă bebeluşul nu are încă nici un dinţişor. La această vârstă medicul specialist poate recomanda părinţilor să achiziţioneze o suzetă specială, care ajută la păstrarea muşcăturii corectă din primele zile de viaţă. Cel mai bine este să începeţi soluţionarea acestei probleme până la apariţia ei – specialistul poate orienta creşterea dinţilor în poziţie corectă.
Când trebuie să începeţi a vă face griji
Desigur, mămicile trebuie să îşi examineze cu atenţi micuţii, pentru a nu rata începutul apariţiei unor probleme. Ocluzia incorectă la micuţ este destul de vizibilă: creşterea dinţilor îşi schimbă direcţia, unii dinţi cresc înghesuiţi sau maxilarul inferior al copilului este mai proeminent. Dacă observaţi astfel de semne, mergeţi de urgenţă la un medic specialist, precum şi în cazul în care micuţul prezintă dificultăţi de pronunţare sau continuă să îşi sugă degetul. Consultaţia medicului stomatolog o dată pe an nu este în plus pentru nimeni şi va permite să controlaţi procesul de dezvoltare a muşcăturii şi dinţilor.
Vârsta copilului
După părerea specialiştilor, cea mai bună vârstă pentru corectarea muşcăturii la copil este 5-6 ani: la această vârstă putem corecta creşterea maxilarelor şi a dinţilor, modifica lăţimea palatului (cerului gurii), forma oaselor maxilarului şi multe altele.
Metodele de corecţie
În acest secol al progresului există o multitudine de metode de corectare a oricărei probleme legate de dinţii şi muşcătura dentară: un medic cu experienţă va alege metoda care se potriveşte cel mai bine copilului. Pentru cei mai mici există o serie întreagă de proceduri cu dispozitive şi plăcuţe speciale, care previn apariţia unor probleme mai grave. Plăcuţele sunt nişte aparate mobile, care se potrivesc ideal pentru copiii de până la vârsta de 12 ani.
Avantajele aparatelor mobile constă în faptul că ele pot fi purtate doar pe timpul nopţii, dacă copilul nu vrea să le poarte ziua. Sistemele brackets reprezintă un set de plăcuţe, care se fixează pe dinţi şi acţionează treptat asupra lor, conferindu-le o formă corectă.
Concluzii
Muşcătura incorectă la copil nu este o problemă atât de serioasă pentru stomatologia contemporană. Aceasta poate fi depistată şi tratată cu uşurinţă în copilărie. Cel mai important este să îl convingem pe micuţ că purtarea aparatului dentar nu este un lucru ruşinos, ci chiar foarte modern, stilat şi folositor, că datorită lui va avea dinţi frumoşi pe tot parcursul vieţii.